Igazságosabb lesz az adózás a XVIII. kerületben

Csanádi Dávid 2019. november 27. 14:24 2019. nov. 27. 14:24

Szaniszló Sándor polgármester előterjesztése alapján kevesebb embernek kéne garázsadót fizetnie, viszont nőne a telekadó mértéke – ez utóbbi változás azonban a két focipálya méretű telkek tulajdonosait érintené.

Csütörtökön tárgyalja Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzat képviselő-testülete Szaniszló Sándor polgármester javaslatát, amely szerint a mostani 16 négyzetméteres határ helyett a 30 négyzetméternél nagyobb területű gépkocsibeállók után kell csak adót fizetni.

Ezzel párhuzamosan nő majd a telekadó, de ez is csak azokat érinti, akik 10 ezer négyzetméternél nagyobb ingatlannal rendelkeznek. Ezekben az esetekben az önkormányzat a törvényileg kiszabható maximumot veti ki a jövőben. Az önkormányzat közleménye szerint ez mindössze 60 ingatlant érint a kerületben.

Az utóbbi években az ingatlanok piaci értékének robbanásszerű növekedése, a kereslet-kínálat folyamatos bővülése megalapozza, hogy a vállalkozások magasabb szinten járuljanak hozzá a közösségi kiadásokhoz, amellyel részt vállalnak az önkormányzat kötelező és önként vállalt feladatainak finanszírozásában. Ennek ellenére érthetetlen módon a kerületben 7 éve nem volt semmiféle adókorrekció – olvasható az ezzel kapcsolatos közleményben.

Eddig a kerületben az ingatlan utáni adózás nem volt éppen igazságosnak nevezhető: a többsávos rendszerben a nagyobb telkek tulajdonosai négyzetméterenként kevesebbet fizettek, mint akiknek kisebb volt az ingatlana.

A módosítástól azt várják, hogy 1,5 milliárd forinttal nő majd a városrész helyi adókból származó bevétele anélkül, hogy a magánszemélyeknek nagyobb terhet kéne vállalniuk – sőt, a garázsadó változásai miatt sokan adócsökkenésre is számíthatnak.

A többletbevételre azért van szükség, mert ugyan az előző, októberben leváltott városvezetés azt állította, hogy közel 5 milliárd forint plusszal adta át a kasszát, de 11 milliárdos kötelezettséget is hátrahagyott. Nem kell matematikusnak lenni ahhoz, hogy lássuk, ez így 6-7 milliárd forint hiányt takar.

A befolyó többletbevételt az önkormányzat a csapadékvíz-elvezetés megoldására, épület-rehabilitációra, a Havanna piac és a Lőrinci sportcsarnok felújításának befejezésére, a pestszentimrei gyermekorvosi rendelő építésének befejezésére és a járdafelújítási program folytatására szánja.

Szaniszló Sándor polgármester szerint azonban ezek felett még forrást kell biztosítani a kerületi orvos-, óvodapedagógus és egyéb szakemberhiány kezelésére, a bérek emelésére-kiegészítésére is.