Így jelez a Kreml a barátságtalan országoknak

HírKlikk 2024. szeptember 26. 17:25 2024. szept. 26. 17:25

A barátságtalan országoknak szánt jelzés Oroszország nukleáris doktrínájának módosítása – jelentette ki Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő csütörtökön újságíróknak.

„Ez egy olyan jelzés, amely a következményekre figyelmezteti ezeket az országokat, arra az esetre, ha részt vennének egy országunk elleni támadásban különböző, nem feltétlenül nukleáris eszközökkel" – mondta a Kreml szóvivője.

Peszkov azt hangoztatta, hogy „a józanul gondolkodó államfők" már korábban felismerték Putyin kijelentéseinek komolyságát, egy ilyen „példátlan konfrontáció" közepette, amelyet szerinte a nyugati országoknak az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozása idézett elő. Mint mondta, az egész világ tudatában van Oroszország nukleáris potenciáljának és ezen eszközök elrettentő szerepének.

A szóvivő úgy fogalmazott, hogy „a nukleáris elrettentés kiigazítása" zajlik Moszkvában, amely figyelembe veszi az ország határai mentén kialakult feszültségeket. Az orosz nukleáris triádot a nukleáris elrettentés garanciájának nevezte.

Peszkov kifejtette, hogy a nukleáris doktrínát két dokumentum taglalja: a katonai doktrína, és Az állami politika alapelvei a nukleáris elrettentés terén című dokumentum.

A második dokumentumhoz az elnök előző nap fogalmazta meg a kiigazításokat, ezek közzétételéről később döntenek.

A Kreml szóvivője egy későbbi időpontra ígérte annak bejelentését is, hogy mely országokra terjed ki az orosz nukleáris elrettentés. Peszkov arra a kérdésre reagált így, hogy vajon ez érinti-e Ukrajnát és a NATO új tagállamait.

Vlagyimir Putyin elnök az orosz biztonsági tanácsnak a nukleáris elrettentésről szóló ülésén bejelentette „Az állami politika alapelvei a nukleáris elrettentés terén" című dokumentum aktualizálását.

Elmondta, hogy bármely, nukleáris fegyverekkel nem rendelkező állam Oroszország elleni agresszióját, amelyet egy atomhatalom támogat, Moszkva kettejük közös támadásának fogja tekinteni.

Oroszország fenntartja magának a jogot, hogy agresszió esetén nukleáris fegyvereket vessen be, egyebek között akkor is, ha az ellenfél hagyományos fegyverekkel hoz létre kritikus fenyegetést az ország szuverenitására nézve.

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom