Ismét levelet kaptak a háziorvosok, megint nem volt benne köszönet

Föld S. Péter 2021. április 20. 16:43 2021. ápr. 20. 16:43

Sára Botond, a Fővárosi Oltási Munkacsoport vezetője ismét levelet írt a háziorvosoknak. A küldeményből, amely arról értesíti a címzetteket, hogy ismét nagy mennyiségű kínai vakcina érkezik Hazánkba (sic!), ismételten kiderül, ami egy ideje már köztudott. Hogy az egészségügyi kormányzat és az oltási munkacsoport feje semmibe veszi a háziorvosokat, tárgyként kezeli őket, egy nagy, amúgy alig működő rendszer értéktelen fogaskerekeiként tekint rájuk.

„Tisztelt Doktornő! Tisztelt Doktor Úr!

 Tájékoztatom, hogy 2021.04.25. napján (vasárnap) és 2021. 04.30. napján (péntek) 2 alkalommal nagy mennyiségű, 1 millió honfitársunk oltására elegendő Sinopharm oltóanyag érkezik Hazánkba… 

…Kérem, hogy visszajelzését a mellékelt táblázat kitöltésével az Ön által eloltani kívánt oltóanyag mennyiségének és a szakrendelőbe irányítandó létszám pontos megjelölésével 2021.04.20. (kedd) délelőtt 10:00 óráig szíveskedjen megküldeni a covidoltas1@bfkh.gov.hu email címre.”

Nem vagyunk nyelvtan-nácik, nem akadunk fenn azon, hogy Sára Botond a Hazánk szót nagy kezdőbetűvel írta – mindezt betudjuk hazafias felbuzdulásának. Ám amellett már nem tudunk elmenni szó nélkül, hogy a háziorvosok 19-én, hétfőn este fél 6-kor kapták meg Sára Botond levelét, amelyre másnap délelőtt 10 óráig kellett válaszolniuk. Nem hagyott túl sok időt a volt józsefvárosi fideszes polgármester a háziorvosoknak a feladat elvégzésére. Azokról a háziorvosokról beszélünk, akiknek Sára Botondtól függetlenül sincs könnyű dolguk, ám a kapkodás és a káosz tovább nehezíti az életüket.

Konkrétan arra gondolunk, hogy a levél kézhez vétele után a háziorvosoknak fel kellett hívniuk a praxisukba tartozó regisztrált pacienseket telefonon. Jó esetben mindenkit azonnal elérnek és még jobb esetben az illetők rögtön válaszoltak is a megkeresésre. Hogy tudniillik akarják-e a kínai vakcinát, vagy sem. Meglehetősen sok embert kellett feltelefonálni hétfőn este, vagy kedden a kora reggeli órákban, s a siker – finoman fogalmazva – így is kétséges. A kínai vakcinával szemben ugyanis a kezdetektől fogva sokakban voltak ellenérzések, s nem feltétlenül azért, mert az „áru” keletről érkezik, hanem mert sok volt a bizonytalanság a bevizsgálása körül. Ezeket az ellenérzéseket csak felerősítették a nemrégiben napvilágra került információk, miszerint a kínai oltóanyag nem, vagy csak kevés ellenanyagot termel a szervezetben, magyarul, kevésbé véd a vírus ellen, mint a többi ismert vakcina.

Ezt a bizonytalanságot igyekezett Müller Cecília országos tiszti főorvos eloszlatni, ám amit mondott, az inkább csak olaj volt a tűzre. Az MTI beszámolója szerint „az országos tiszti főorvos ismét megerősítette, hogy az oltás utáni ellenanyagszint-vizsgálat önmagában nem ad megfelelő információt a védettség kialakulására. Mint mondta, sok olyan oltást követő állapot van, amikor az ellenanyag már nem mérhető a szervezetben, mégis a sejtes immunitás „emlékszik" a kórokozóra, a beadott oltásra, és elindul az ellenanyag-termelés. Azonban – tette hozzá – a sejtes immunitás nem mérhető könnyen. Jelezte, hogy az egyes vakcinák hatásosságát a gyártó határozta meg az elvégzett klinikai vizsgálatok alapján.”

Nem vagyunk szakértők oltóanyag-ügyben, és ebből kifolyólag meg sem próbálunk annak látszani. A memóriánk azonban működik, és emlékszünk mindenre, ami számunkra fontos. Így például arra is, hogy amíg a kínai vakcinával kapcsolatban nem kerültek nyilvánosságra a mostani kételyek, addig fel sem merült, hogy egy oltóanyag hatékonysága gyakorlatilag független az általa termelt ellenanyag mennyiségétől. Ha úgy vesszük, ez egy új tudományos felfedezés, s csak azt nem értjük, hogy ezt a nagyszerű bizonyosságot Müller Cecília miért nem osztotta meg korábban a magyar emberekkel. Miért rejtegette előlünk a jó hírt, miért hagyott bennünket kétségek között vergődni, s miért csak most, amikor kiderült, hogy a Sinopharm kevés ellenanyagot termel, osztotta meg velünk ezt a világraszóló felfedezést.