Ismét megfenyegette a hatalom az egyetemfoglalókat

HírKlikk 2020. október 18. 14:47 2020. okt. 18. 14:47

Újabb közleményt adott ki a színművészeti egyetem kinevezett vezetése. Ezúttal azt közölték az egyetemet elfoglaló hallgatókkal és oktatókkal, hogy „aki engedély nélkül tartózkodik az SZFE-n, vállalnia kell annak minden következményét”.

A közleményben, amelyről a szinhaz.online számolt be elsőként, ezt írják:

„A Színház- és Filmművészeti Egyetemen a korábban kiadott rektorhelyettesi és kancellári rendelkezések továbbra is érvényben vannak; az egyetemen az őszi szünet hivatalosan elkezdődött.
A szünet utáni első munkanap 2020. október 27-én lesz.
Aki az őszi szünet alatt külön kancellári engedély nélkül az SZFE létesítményeiben tartózkodik, azt saját felelősségére teszi, vállalva annak minden következményét.
Üdvözlettel:
Az SzFE vezetése
Kelt. Budapesten, 2020. október 18. napján”.

Szarka Gábor, az egyetem nyakára ültetett kancellár korábban több alkalommal is megpróbált bejutni az egyetemre, ám ezt az egyetemfoglalók megakadályozták. A kancellár azt is mondta, hogy neki nem a lázadással, hanem annak formájával van baja. 

Péntek reggeli ultimátumában előrehozott őszi szünetet rendelt el, valamint azt, hogy aznap estére a hallgatók hagyják el az általuk elfoglalt épületeket, vigyék el személyes holmijaikat. Az egyetemfoglalók ennek nem tettek eleget, kilakoltatásukat több ezres tömegből álló szimpátiatüntetés akadályozta meg.

Szarka Gábor az említett ultimátum végén – egyébként nem kis cinizmusról árulkodva – jó pihenést kívánt az egyetem polgárainak, és kifejezte azt a reményét, hogy az őszi szünet után elkezdődhet a párbeszéd és a közös munka. Hogy az ügy kirobbanása kezdetén miért nem voltak hajlandók tárgyalni és miért csak a maguk által kiadott ultimátumokat akarták végrehajtatni, arra sem ő, sem az őt kinevező hivatalosság mindezidáig nem válaszolt.