Ismét sérülnek a jogok: nem védik megfelelően az addiktológiai, pszichiátriai betegek adatait

NVZS 2024. október 9. 14:55 2024. okt. 9. 14:55

Újabb rést fedezett fel az állampolgárok egészségügyi információs önrendelkezési jogát biztosítani hivatott védelmi pajzson Alexin Zoltán adatvédelmi szakértő. A botrányos „rés” nem más, mint az, hogy az addiktológián, pszichiátrián kezelt betegek érzékeny egészségügyi adataihoz arra nem jogosult orvosok is hozzáférhetnek. A szakértő panaszt nyújtott be az e-egeszsegugy.gov.hu portálon, amelyet továbbítottak a Nemzeti Egészségbiztosítási Alap Kezelőhöz (NEAK), de válasz még nem érkezett.

Újabb problémás ügyre bukkant Alexin Zoltán, aki már jó ideje a maga sajátos eszközeivel próbálja felhívni a figyelmet a betegek jogait sértő, a bizalmas orvosi adataik illetéktelenek kezébe jutásával kapcsolatos különféle incidensekre. Az adatvédelmi szakértő korábban már több botrányos ügyre is felhívta a figyelmet. Például, hogy három hónapra leállt az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) eProfillal kapcsolatos önrendelkezés funkciója, hogy az állam a betegek adatait értékesíthető vagyonnak tekinti, semmibe véve a betegek információs önrendelkezési jogait. De ő volt az, aki beszámolt arról is, hogy volt, mikor akár állami vezetők érzékeny személyes egészségügyi adataihoz is hozzájuthattak illetéktelenek az EESZT-ből, s ráirányította a figyelmet az iskolai tanulók fittségi tesztjei eredményének az EESZT-be történő kényszerű feltöltésére.

Az adatvédelmi szakértő ezúttal arról beszélt a portálunknak, hogy az orvosok egy része „okosban” meg tudja kerülni az EESZT beállításait, s hozzáférhetnek az addiktológián, pszichiátrián kezelt betegek, továbbá a nemi betegek, HIV páciensek nagyon érzékeny, bizalmas adataihoz. Ezekre az EESZT korlátozásokat vezetett be. A törvény szerint csak a szakorvosok láthatják az ilyen adatokat. De az orvosok rájöttek, hogy miképpen lehet ezt kijátszani.

Mindez egy addiktológus elmondásából jutott a tudomására, miután beszámolt neki arról, hogy rendre elutasítják a gépjárművezető engedély kiállítását a náluk járt betegek számára. Itt nem csak alkohol- és/vagy kábítószerfüggőkről, sokkal inkább a játék, szerencsejáték, internet függőkről van szó. Ők nagyon sérelmesnek tartják ezt a megkülönböztetést, ami rendkívüli módon sérti a jogaikat. 

S hogy mi a trükk? Pofonegyszerű: nem csak az EESZT, hanem a Nemzeti Egészségbiztosítási Alap Kezelő (NEAK) is elektronikusan elérhetővé teszi a társadalombiztosítás terhére kapott egészségügyi ellátások adatait a kezelőorvosok számára, s teszi ezt mindenféle korlátozás/szabályozás lehetősége nélkül. Ez alól még a nemi betegségek kezelési adatai sem jelentenek kivételt.

Az adatvédelmi szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy a polgárok le tudnák tiltani ezeknek az adatoknak az elérhetőségét. Ekkor semmilyen adat nem lenne elérhető a NEAK oldaláról. (Csak ez a nagyon egyszerű szabályozási lehetőség adott a polgárok számára.) A tiltás lehetőségéről a kezelést végző orvosnak szóban vagy írásban kötelessége lenne tájékoztatást adnia, az egészségügyi adatok kezeléséről szóló törvény 11. § (3) bekezdése szerint azonban ezt nem teszik meg. A polgárok lassan megtanulják az EESZT használatát, és bíznak az abban beállított elérhetőségi szabályokban, ezért teljesen váratlanul érinti őket, hogy az orvosok az engedélyük és a tudtuk nélkül egyáltalán megismerhetik ezeket az információkat róluk. De még ha tisztában is vannak ezzel a lehetőséggel, nem tudják, hogyan tehetnek ellene, miután nem ismerik sem a tiltás lehetőségét, sem annak a módját. A társadalombiztosítás terhére igénybe vett ellátások adatai esetében – ellentétben az EESZT-vel – megismerhetők a nemi betegségek, a HIV státusz, a pszichiátriai és az addiktológiai kezelések adatai is.

Alexin Zoltán panaszát a http://e-egeszsegugy.gov.hu portálon 2024. július 28-án nyújtotta be, és augusztus 1-én került a NEAK-hoz. Azóta már eltelt egy kis idő, a válaszadásra a határidő már lejárt, de válasz nem érkezett. A szakértő javaslata szerint egyértelműen be kellene zárni a NEAK adatok orvosi elérhetőségét, hiszen az EESZT-hez képest itt semmilyen további új információ nincs. A szabályozhatatlan elérés pedig a jövőben még ennél is súlyosabb problémákhoz vezethet el, tekintettel arra, hogy a NEAK adatok megőrzési ideje brutálisan hosszú, a halál után 10 év.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom