Ismét ügyvédet vált a csengeri örökösnő – Kósa Lajos a magyarázat?

Németh Péter 2019. április 20. 10:16 2019. ápr. 20. 10:16

Szinte napra pontosan egy éve – a pontos időpont egy hét múlva lesz -, hogy elfogták Svájcban Szabó Gáborné Marikát, alias a csengeri asszonyt. Azóta lényegében előzetes letartóztatásban van, most éppen a nyíregyházi börtönben.

A csalással gyanúsított nő nemrégiben ügyvédet váltott; elküldte az őt a kezdetektől képviselő Helmeczy Lászlót, és helyére azt a Hajzer Lászlót kérte fel, aki korábban a Fideszben politizált. Helmeczyvel az volt a baja, hogy nem tudta elintézni a szabadlábra helyezését; az ügyvéd hiába rögzítette a hatóságok számára, hogy semmi ne indokolja az előzetes meghosszabbítását, nem tudott eredményt elérni. Helmeczy határozottan állította, hogy a legsúlyosabb kényszerintézkedés egyetlen elemétől sem kell tartani, tehát sem a szökéstől, sem a tanúk befolyásolásától, összebeszéléstől, sem pedig a bizonyítékok eltüntetésétől, az állítás süket fülekre talált.

Feltehetően ezért döntött úgy a csengeri asszony, hogy olyan ügyvédet kell választania, aki politikailag nem az ellenzéki, hanem egyenesen a kormányoldalon áll. Hogy miként, hogyan jutott el Szabóné végül Hajzer Lászlóig, ki súgott neki, vagy ki segített a választásban, azt nem tudni, azt azonban igen, hogy Hajzer László reményt jelenthetett számára. Hajzer korábban a Szabolcs-Szatmár megyei rendőrkapitányság vezetője volt, majd a a Fidesz színeiben lett helyi képviselő.

Portálunk egyébként szerette volna korábban megszólaltatni Hajzer Lászlót, azonban az ügyvéd, noha megígérte, hogy a hirkilikk.hu rendelkezésére áll, hiába kerestük telefonon a megbeszélt időpontban, sem akkor, sem később nem volt számunkra elérhető. Azt szerettük volna megtudni tőle, hogy – jobb politikai kapcsolatokkal rendelkezvén a kormánypártok irányában -, kezdeményezi-e ő is Szabóné szabadlábra helyezését. Később indítványozta Hajzer, de csak azért, hogy részt vehessen az asszony az április 1-én öngyilkosságot elkövető fia temetésén. (Arról nincs hírünk, hogy a temetés megtörtént-e már vagy sem.)

Az ügyvédváltás mögött egyébként többen azt az alkut sejtették, hogy Hajzer kihozza az „örökösnőt” a börtönből, cserében viszont ő nem beszél többet a nyilvánosság előtt Kósa Lajosról.

A Fidesz országgyűlési képviselője ugyanis alaposan belekeveredett Szabóné ügyleteibe; hivatalos köziratban – közjegyző előtt aláírtan – vállalta, hogy segít a nőnek az állítólagos 1300 milliárd forintos örökség befektetésében. Ennek érdekében közös külföldi utakon jártak, és noha utóbb csalónak nevezte Kósa Szabónét, és hazugságnak mindent, amit róla állít, a szabályos okiratok ennek ellenkezőjét bizonyítják. Mint ahogy azt is, hogy Szabó Gáborné előbb Kósa Lajos feleségének, később – a feleség helyett  - a politikus édesanyjának ígért, ugyancsak közjegyzői okiratban foglaltan, nyolcszázmillió forintot.

Hogy létezett-e ilyen, az előbb említett alku, nem tudhatjuk, annyi azonban bizonyos, hogy a hírklikk.hu értesülései szerint Szabóné újra ügyvédet akar váltani, illetve visszaváltani. Információink szerint ugyanis az előzetesben ülő asszony, szűk három hónap után máris megvált Hajzer Lászlótól, és újra Helmeczy Lászlót szeretné maga mellett tudni.

Megkerestük Helmeczyt, hogy igazak-e a híreink, aki megerősítette értesülésünket, és azt is elmondta, hogy még nem döntött az ügyben. És nem pusztán azért, mert volt ügyfele sok pénzzel tartozik neki (is), de a leváltását sem tartotta korrektnek. Hogy mi lehetett Hajzer elküldésének az oka, arról nem tudott nyilatkozni Helmeczy László.

Feltehetően az a magyarázat, hogy neki sem sikerül kihoznia a csalással ügyfelét a börtönből. Mindenesetre valóban nehezen magyarázható, hogy miért kell valakinek egy ilyen ügyben hovatovább egy éve előzetese letartóztatásban lenni, amikor ennél sokkal súlyosabb eseteket ismerünk, amikor a gyanúsított végig szabadlábon maradhatott.

Nagyon nehéz nem arra gondolni, hogy kizárólag Kósa Lajos érintettsége lehet a magyarázat; információink szerint a Fidesz parlamenti képviselőjét mind a mai napig nem hallgatták meg a nyomozók, noha ezt Helmeczy László korábban indítványozta.