Itt vannak a koronavírus magyarországi gócpontjai

HírKlikk 2020. augusztus 10. 11:11 2020. aug. 10. 11:11

A Magyarországgal szomszédos országokban a koronavírus-járvány újbóli előretörése egyre komolyabb problémát jelent. Hazánkban is több gócpont alakult ki az utóbbi hetekben, ezért a veszélyhelyzet megszüntetése után létrehozott járványügyi bevetési egység felkészült a fertőzési gócpontok lokalizálására.

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa, pár napja arról beszélt: az egység feladata az együttműködő szervezetek – a honvédség, a katasztrófavédelem, a tisztiorvosi szolgálat és a mentőszolgálat – munkájának koordinálása és az erőforrások hatékony felhasználásának biztosítása.

Az utóbbi hetekben több helyen is alakultak ki gócpontok az országban – írja a Ripost.

mezőkövesdi Szent Imre Tagiskola értekezletén egy koronavírusos tanár több kollégáját is megfertőzte. 21 ember szervezetében mutatták ki a kórt, hárman kórházba kerültek. Később vizsgálatokat végeztek, megtörtént a kontakt-kutatás, ám a leggondosabb kikérdezés mellett sem sikerült azonosítani a fertőzés eredetét. Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta: nem nyert bizonyítást, hogy a tanár a fővárosban – egészségügyi intézményben vagy tömegközlekedésen – fertőződött volna meg; tünetei voltak, lázas volt és köhögött, de koronavírusra akkor nem tesztelték.

Majd június 16-án részt vett egy 27 fős iskolai értekezleten, ahol senki nem viselt maszkot; egy másik, június 23-i értekezleten is részt vett és két családtagjának is átadta a fertőzést. A második értekezleten találkozott a második beteggel, akit sokáig elsőnek hittek. Akkor az összes kontakt-személy karanténba került és sikerült megállítani a járvány terjedését. 

Pápán egy óvónő fertőződött meg. Augusztus 4-én már kilenc, 5-én pedig már 22 embernél mutatták ki az új koronavírus fertőzést. A nő a múlt héten részt vett egy értekezleten más óvodavezetőkkel, óvónőkkel. Most zajlik a kontakt-kutatás, az értekezlet résztvevői, vagyis összesen húsz kollégája már karanténban van. A Ripost megtudta, hogy az intézményt bezárták és fertőtlenítették.

Egy buliból indult a gócpont Sopronban, a fellépő zenész is koronavírusos lett. A 70 fős társaságból 36 ember kapta el a koronavírust és 127 ember került karanténba. Kiderült: a vírus hordozója egy szuperterjesztő volt, több embert megbetegített. A buliba az ország több pontjáról érkeztek vendégek és szét is vitték a vírust. 11 soproni, 22 téglási és egy sárvári ember kapta el a betegséget. Utóbbi otthon két családtagját is megfertőzte.

Pozitív koronavírus teszt miatt maradt el augusztus 5-én a Kisvárda-Újpest edzőmérkőzés. A hírt a fertőzött focista csapata, a Kisvárda FC jelentette be. A csapatot és a teljes környezetét letesztelték és az 50 elvégzett teszt mind negatív lett. Pénteken megismételték a tesztet, mert a szabályok szerint, még egy negatív tesztre van szükség, hogy biztosra lehessen menni. Ennek eredménye 24 óra elteltével negatív lett.

Egy ötfős család fertőződött meg koronavírussal a Baranyai megyei Mecseknádasdon. A család ugyan Horvátországból tért haza egy nyaralást követően, de vélhetően nem kint fertőződtek meg, ugyanis a család legidősebb tagja valószínűleg már a kiutazásuk előtt hordozta a vírust. Nála jelentkeztek legelőször a tünetek, őt kórházban ápolják. A család többi tagja szintén pozitív lett, de ők házi karanténban vannak.

Forrás: ripost.hu