Iványi Gáborék köszönettel fogadják a rezsiutalványokat

NVZS 2019. augusztus 25. 15:38 2019. aug. 25. 15:38

„Akkor is tudjuk hasznosítani a nyugdíjas rezsiutalványokat, ha azokat csak magánszemélyek használhatják fel a saját nevükre szóló (rezsi)szolgáltatási számla kiegyenlítésére” – mondta a Hírklikk megkeresésére Iványi Gábor lelkész, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke. Azzal kerestük meg, hogy akció indult, amelynek lényege, hogy –  aki ezt megteheti – mondjon le az Oltalom Karitatív Egyesület javára a neki járó 9 ezer forintnyi összegről, s adja át az utalványt vagy annak ellenértékét Iványiéknak.

Vásárhelyi Mária volt az első, aki felhívást tett közzé a Facebookon, a következő egyszerű üzenettel: „Aki teheti, ajánlja fel az Oltalom Karitatív Egyesületnek a 9.000ft-os rezsi utalványt! Ott éppen ki akarják kapcsolni a villanyt és a gázt”. (Megj.: erről egyébként a sajtóban augusztus 4-én elsőként éppen a Hírklikk számolt be.)

A poszt szombaton, alig egy nappal azután jelent meg, hogy a Magyar Közlönyben közzétették a 202/2019. (VIII. 23.) Korm. rendeletet a nyugellátásokban és egyes más ellátásokban részesülő személyek részére juttatandó rezsiutalványról. Ebből egy sor tény kiderül (igaz, több nyitott kérdés ugyanakkor fennmarad) az utalványok használatáról.

Dióhéjban a felhasználásról

Amit tudni: a jogosultak (őket tételesen felsorolja a rendelet) már szeptemberben (azaz az októberi önkormányzati választások előtt!) egyszeri juttatásként három darab 3000 forint címletű rezsiutalványt kapnak, azaz összesen 9 ezer forint értékű utalvány üti a markukat, mégpedig adómentesen. A földgáz- és villamosenergia szolgáltatás kifizetéséhez felhasználható utalványokat a Posta kézbesíti, de csak egyszer kísérli azt meg, ha a címzett éppen nem tartózkodik otthon, s nem tudja átvenni, akkor vagy elvész számára az utalvány vagy kérelmet kell benyújtania az Államkincstárnak, hogy ismét kikézbesítsék azt a számára.

Ha azonban valaki olyan szerencsés, hogy végül csak eljut hozzá az utalvány, akkor az 2020 március 21-ig a „szolgáltatásért fizetendő, természetes személy fogyasztót terhelő számla kiegyenlítésére használható fel”.

A rendeletből tehát az ugyan kiderül, hogy csak magánszemély használhatja fel a nevére szóló szolgáltatónál a rezsije kiegyenlítésére, ám az már nem, hogy névre szólók lesznek-e ezek az utalványok (de vélelmezhetően nem).

Iványiék köszönettel fogadnák

Így pedig felmerül a kérdés: átadhatók lesznek-e ezek a háromszor 3000 forintos utalványok másoknak. Illetve, tudják-e fogadni ezeket az utalványokat a rászorulók. Erről kérdeztük Iványi Gábort.

„Habár a jogászaink még nem vizsgálták meg a pénteken megjelent rendeletet, de azt azért máris ki tudjuk jelenteni, hogy akkor is tudjuk fogadni ezeket az utalványokat, ha azokat csak magánszemélyek használhatják fel” – szögezte le, megjegyezve: hacsak azokat nem névre szólóan kapja meg a jogosult (azt már mi tesszük hozzá, hogy ha névre szólóvá tennék, akkor fejenként 3 darab 3000 ezer forintos névre szóló utalványt kellene legyártani a mintegy 2,3 millió jogosult számára).

A lelkész hozzátette: „legfeljebb nem az intézményeik rezsiszámlájának a kiegyenlítésére használnák fel, hanem  továbbadnák az utalványokat a rászoruló családoknak”.  Végezetül leszögezte: „Az Erzsébet utalvánnyal is volt hasonló kampány, akkor sokan maguk felhasználták az utalványt és annak értékét átutalták az Oltalom Karitatív Egyesület javára; nagyon sok millió forintot kaptunk így, amit mi akkor is nagyon nagy hálával megköszöntünk”.