Ki akarják kapcsolni a gázt Iványi Gáboréknál

NVZS 2019. augusztus 4. 16:21 2019. aug. 4. 16:21

„Több általunk fenntartott létesítményben is ki akarják kapcsolni a gázszolgáltatást, mivel adósságot halmoztunk fel a szolgáltató felé” – tudta meg a Hírklikk Iványi Gábor lelkésztől, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnökétől. A MET  levélben igyekszik ezt megakadályozni, azzal érvelve, hogy az állam többel tartozik nekik, mint amennyi adósságot ők kényszerű módon, az állam által felhalmoztak. A Testvérközösségnek egyébként az állam mintegy három milliárd forinttal adósa. Ha ennek ellenére a gázt mégis kikapcsolják, annak a szociális létesítmények az ellátottak, és az ellátás látná a kárát.

„Nincs az rendben, hogy az állam nem teljesít, s amikor mi egy állami cégnek tartozunk, akkor az ki akarja kapcsolni a gázt a létesítményeinkben” – szögezte le Iványi Gábor a Hírklikknek. Hozzátette, hogy „a MET által fenntartott idősotthonokat, iskolákat, szociális létesítményeket, lényegében a fenntartásunk alatt lévő minden létesítményt, s mindenkit, akit ott ellátunk érintené a gázszolgálatás leállítása”.

Minek tudja be azt, hogy újabb ilyen atrocitásra készül az állam a Testvérközösség ellen? – kérdeztük Iványit, aki nehezen tudja elképzelni, hogy a gáz leállításával való fenyegetés független lenne a kormánytól, mint mondja: „nem hinném, hogy  anélkül zárnák el a gázcsapot, hogy nem kérdezik meg a kormányt, amely diszponál a szolgáltató felett”.  Határozott véleménye, hogy ez is a Testvérközösség nyolc éve tartó üldöztetésének egy újabb fejezete.

Iványi az idén tavasszal a New York Times újságírójával beszélgetve mesélt Orbán és a ő rossz viszonyáról, amely végképp amiatt romlott meg, mert Iványi az első Orbán-hatalomátvételkor, majd a második idején, 2010-ben sem volt hajlandó nyilvánosan támogatni a miniszterelnököt – másodszor ezt egy nyílt levélben utasította vissza. Egy év múlva pedig jött a bosszú: a kétharmados Fidesz parlamenti többség megvonta az egyházi státuszt Iványiéktól – olvasható a lelkészről készült portréban.

Ezt követően – az állami támogatások megvonása és a pluszforrások gyűjtésének megakadályozása miatt – került nagyon nehéz anyagi helyzetbe a MET. Ezeknek az egymást követő lépéseknek legfrissebbike a gáz elzárásával való fenyegetés.

S hogy miért halmozódott fel az adósságuk? Miért nem tudták fizetni a gázszámlákat? Mint az Iványival való beszélgetésünkből kiderül, azért, mert az Orbán-kormány mindent megtesz, hogy ellehetetlenítse őket. A kormány lépései nyomán pedig mintegy három milliárd adóssága gyűlt fel az államnak a MET-tel szemben – összehasonlításként, a testvérközösség éves költségvetése 4 milliárd forint körüli.

A MET 2016 óta nem kap semmilyen kiegészítő támogatást az államtól, beleértve az egyházaknak alanyi jogon nyújtott állami támogatásokat, miközben a szociális létesítményei – iskola, szociális otthon, hajléktalan szálló, kórház, stb. – anélkül nem tudnak működni, az alapnormatíva a fenntartás költségeinek ugyanis csak a hatvan százalékát fedezi – fejtette ki korábban Iványi a Hírklikknek.

Pluszforrást az adózók által kijelölt egyháznak adható, az szja 1 százalékának megfelelő felajánlásokból összegyűlő összegek jelenthetnének, s jelentettek is egészen addig, amíg el nem vették tőlük a bevett egyházaknak járó technikai számot (ilyennel jelen pillanatban egyébként 32, egyházként elismert vallásközösség rendelkezik). Iványiék ráadásul most már csak akkor lehetnének bevett egyház, ha minimum öt éven át legalább négyezer ilyen szja-támogatójuk lenne. „Nekünk ennél több volt, azelőtt, hogy megfosztottak volna minket ettől a lehetőségtől, az egy százalékos támogatók szerint a hetedik-nyolcadik helyen voltunk az egyházak között” – emlékeztetett.