Január közepére gyúrnak a munkavállalók

NVZS 2018. december 27. 15:30 2018. dec. 27. 15:30

Párhuzamosan zajlik a január 5-i budapesti tüntetés és a január közepére tervezett országos akciósorozat szervezése – a tiltakozás immár messze nem csak a rabszolgatörvényről szól, a szervezők és a résztvevők az elmúlt időszak egyéb munkavállalói sérelmei ellen is fellépnek. A szervezők ezúttal a szakszervezetek. A január 5-i tüntetésre eddig 26 ezren jelentkeztek be, a tervezett akciókhoz pedig több mint félezren adták már a nevüket.

Miközben a január 5-i budapesti tüntetést – Országos tüntetés a rabszolgatörvények ellen néven –  már meg is hirdették, annak programjáról, felszólalóiról már folynak a véglegesítő egyeztetések, az azt követő, egy, azonos időre tervezett  országos akciósorozat még csak körvonalazódik. Mint Kordás Lászlótól, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnökétől a Hírklikk megtudta: legutóbb ma tartottak egyeztetést a budapesti demonstráció szervezői – három szakszervezeti konföderáció és több civil szakszervezet –, akik legközelebb ugyan majd csak január negyedikén ülnek személyesen össze, de az előkészítést addig is folytatják. A szervezők között nincsenek ott a pártok, bár Kordás biztos abban, hogy képviselőik magán a rendezvényen ott lesznek.

Annyi már biztos, hogy délután 2 órakor lesz a találkozó a Hősök terén, ahonnan a tüntetők  a Kossuth térre vonulnak, ahol majd beszédek hangzanak el. Az még nem dőlt el, hogy kik lesznek a szónokok, az azonban igen, hogy a tüntetésen elhangzanak majd az egyelőre még nem véglegesített szakszervezeti, munkavállalói követelések, amelyek „messze túl fognak mutatni a munka törvénykönyvének a változtatása elleni tiltakozáson” – mondta Kordás.

Reagált azokra a bírálatokra is, amelyek szerint a szakszervezetek túlságosan lassan és meglehetősen erőtlenül reagáltak a rabszolgatörvényként elhíresült törvénymódosításra. Mint fogalmazott: „Mindenki azt mondja, hogy a szakszervezeteknek kell lépniük, de hát a szakszervezet a munkavállalóktól függő mozgalom, a munkavállalók közössége; én hiába vagyok kint egy tüntetésen – ahogy kint is voltam – , ha nincs mögöttem négymillió munkavállaló, akkor nem érek el vele semmit.”  A maga részéről reméli, hogy ha nem is négy millióan, de nagyon sokan ott lesznek a szakszervezeti vezetőkkel a január 5-i megmozduláson.

S azt is, hogy a valamikor január közepén megtartandó országos akciójukon is magas lesz a részvétel. Ennek pontos időpontját és programját, illetve a következő lépéseket majd a január 5-i budapesti tüntetésen jelentik be. Előkészítendő a megmozdulást, a szakszervezetek mindenesetre elindították az ellenállás, a sztrájkhajlandóság országos felmérését. A Facebookon is megtalálhatók azok a linkek, amelyeken akár magánszemélyként, akár csoportként/intézményként felírathatják magukat azok, akik támogatják az általános sztrájkot.  A feliratkozó csoportoktól azt is megkérdezik, hogy terveznek-e lakóhelyükön, munkahelyükön tüntetést vagy más tiltakozó akciót. A csatlakozók listája is megtekinthető: itt a magánszemélyeké, és itt a csoportoké, intézményeké. Eddig már több mint 500-an adták országszerte a nevüket a rabszolgatörvény ellen, az általános sztrájkért.