Javaslat: szoborállítási tilalom Magyarországon

HírKlikk 2020. július 13. 06:27 2020. júl. 13. 06:27

Az Eleven Emlékmű civil csoport, amely a történelemhamisítónak tartott sasos-arkangyalos „német megszállási emlékmű” ellen jött létre, beszélgetést szervezett csütörtök estére a Szabadság térre. Az apropót az afroamerikai George Floyd meggyilkolása után indult, szobordöntésekkel kísért tiltakozási hullám adta.

A Népszava tudósítása szerint, a beszélgetésen részt vevő Rényi András művészettörténész arra hívta fel a figyelmet, hogy egy szobor általában valamely közösség identitását fejezi ki. Kérdés azonban, hogy ez mennyiben megfelelő formája az identitásképzésnek. Hiszen szobrokkal nem lehet vitatkozni.

Korábban volt olyan terv, hogy a kormány támogatásával a „szovjet megszállás áldozatainak” emlékére is obeliszket állítanak a Szabadság téren. (Az emlékoszlop végül Óbudára került, ahol Orbán Viktor kormányfő avatta fel). A hírre reagálva, Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke 2015-ben azt nyilatkozta: jó lenne legalább tíz éven át tartó moratóriumot életbe léptetni, ez idő alatt ne épüljenek olyan emlékművek, amelyek a XX. század vitatott korszakaival foglalkoznak.

Hasonló elképzeléssel állt elő Rényi András is, aki szerint érdemes lenne bevezetni a tízéves szoborállítási tilalmat.

El kellene érni ugyanis, hogy csak olyasvalakinek állítsanak szobrot, akinek a személyét konszenzus, közmegegyezés övezi. 

Forrás: Népszava