Jávor Benedek ismét európai képviselő lett

Kardos Ernő 2019. december 17. 08:18 2019. dec. 17. 08:18

A legjobb európai képviselő cím birtokosa, Jávor Benedek kapott megbízást Budapest brüsszeli képviseletére. Karácsony Gergely főpolgármester döntését azzal indokolta, hogy Jávor innovatív ötleteivel, zöld személetével, uniós kapcsolatait felhasználva, szerezhet pénzt a magyar fővárosnak, illetve a szabad városok szövetségének. Jávor Benedek korábban a Párbeszéd képviselője volt az Európai Parlamentben.

– Immár ismét képviselő lett, ezúttal azonban nem Magyarországot, hanem Budapestet képviseli. Politikai vagy pénzügyi lobbista lett?

– Mindkettő, de elsősorban uniós forrásokat szeretnék Budapest számára szerezni, illetve feladatomnak érzem, hogy a magyar főváros képviseletét ellássam az uniós intézményeknél. Ezen kívül, több olyan nemzetközi összejövetelt akarunk szervezni, mint a visegrádi országok fővárosi polgármestereinek mai találkozója is volt. De nemcsak a régió, hanem az európai nagyvárosok résztvevőiből is szeretnénk Budapest köré egy széles körű nemzetközi együttműködést építeni. Szeretnénk a városvezetőket megnyerni a zöld ügyeknek: a klímaváltozás elleni küzdelmeknek, illetve a közlekedés és a levegő minőségi javításának. Mindez harmonizál az Európai Unió céljaival, prioritásaival.

– Könnyen lehet a brüsszeli intézményekben pénzt szerezni a magyar főváros, illetve a többi szabad magyar város számára?

– Természetesen könnyedén sehol nem lehet pénzt szerezni, de megfelelő indoklással nem reménytelen. Miután a 2020 utáni költségvetési tárgyalások még nem zárultak le, ezért a települések érdekei még az új költségvetési ciklus terveiben is képviselhetőek. Ezen kívül, olyan finanszírozási kereteket szeretnénk elérni, amelyek jelenleg is megszerezhetőek a városok számára. Illetve az európai zöld megállapodás forrásaiból is szeretnénk kimondható összegeket becsatornázni Budapest céljaira.

– Mi volt az első ötlete, amikor Karácsony Gergely felajánlotta Budapest brüsszeli képviseletének vezetését?

– Nagyon sok az ötletem, de talán az első és legnagyobb szabású egy átfogó épületenergetikai program megvalósítása. A magyar kormány tíz éve nem hajlandó még a rendelkezésre álló uniós forrást sem felhasználni az épületállomány szigetelésére, energetikai korszerűsítésére. Ezen mindenképp változtatni szeretnénk. Célunk egy olyan uniós pénzügyi csomag összeállítása, amelyből átfogó, nagyszabású épületfelújítási, épület-energetikai programot meg lehet valósítani.

– Ha jól tudom, a paksi erőmű mai termelésének jó részét az elavult épületek, illetve az utcák fűtésére használják. Lehet ezen gyorsan változtatni?

– A magyar energiafelhasználás közel negyven százalékáért az elavult magyar épületállomány a felelős. Az alacsony minőségű, rossz hatékonyságú épületek szigetelésével tehát a mai energia-felhasználás majdnem fele megtakarítható lenne. Ez azt jelenti, hogy a teljes magyar energia-igény 15 százaléka is megspórolható lenne. Budapest területén ezért mielőbb szeretnénk elindítani egy lakás- és épületfelújítási programot.

– Már több város – köztük Szeged – rendelkezik saját képviselővel, lobbi-csapattal, de sok esetben hiányzik a szakértelem, a kapcsolat. Ön szívesen részt vesz valamennyi szabad város programjainak lebonyolításába?

– Természetesen, hiszen együtt kívánunk működni az ellenzéki szabad városok szövetségével. Minden településnek próbálunk segíteni. Ezen kívül valamennyi budapesti ember képviseletét igyekszünk ellátni, ami azt jelenti, hogy támogatjuk a kerületek törekvéseit. Pályázatot ugyan senki helyett nem tudunk írni, de segítünk információk megszerzésében, megosztjuk tapasztalatainkat és keresünk olyan programokat, amelyekhez uniós támogatást lehet szerezni, vagy az Európai Beruházási Bank hiteleihez lehet jutni.