Jeszenszky Géza: a béke kulcsa Putyinnál van

HírKlikk 2024. július 13. 08:00 2024. júl. 13. 08:00

Józan ésszel nem lehet megérteni Orbán háborús retorikáját, azt csak azok fogadják el, akikhez kizárólag az állami sajtó agymosása jut el. De hát ki akar háborút? Ezt a kérdést tette fel a KlikkTV Mélyvíz című műsorában Jeszenszky Géza volt külügyminiszter és nagykövet.

Kérdését azonnal meg is válaszolta: Oroszország. Ha nem támadja meg Ukrajnát, akkor nincs semmiféle háború és nincs szükség az Orbán által keltett háborús hisztériára. A miniszterelnök szövege teljesen félrevezető, mint ahogy az is, hogy csak ő tudja megvédeni a békét. Orbán lózungja már majdnem olyan, mint az „Egy a jelszónk, tartós béke”, amit csak a Rákosi korszakban lehetett hallani – mondta Jeszenszky Géza. 

A professzor szerint Orbán Viktor maga sem hiszi, hogy az úgynevezett békemissziójával valóban közelebb került a világ a békéhez. A béke kulcsa Putyinnál van, csak rajta múlik. A NATO nyilván nem akar háborút. Jeszenszky úgy látja, hogy Orbán moszkvai útja nem több, mint amikor „az elefánt játszik az egérrel”. Putyin részben kompromittálni akarta a magyar politikust, részben figyelmeztetni, hogy „úgy táncoljon, ahogy Moszkvában fütyülnek”. Putyinnal szemben Orbánnak nincs esélye, valószínűleg nem akart és nem is tudott érvelni – vélte a volt diplomata. A miniszterelnök és külügyminisztere magyarázkodni járnak Moszkvába, hogy elmondják: „bizonyos dolgokat meg kell szavaznunk, de a lojalitásunk töretlen”. 

Elmozdulás csak akkor lehetséges, ha mindkét harcoló fél elfogad valamilyen megoldást. Látható, hogy az oroszok nem engednek, Ukrajna pedig ahhoz ragaszkodik, hogy ürítsék ki a megszállt területeket. Putyin azonban nem csak azt akarja megtartani, amit eddig erővel elfoglalt, hanem további megyéket. Azt próbálja elérni, hogy Ukrajna legyen bábállam, NATO-tagságról szó sem lehet, a mostani kormány tűnjön el, Putyin majd kinevezi az új vezetőket.

Orbán megnyilatkozásai azt sugallták, hogy nem véletlenül a magyar EU-elnökség időszakára időzítette világkörüli útját, de Jeszenszky szerint erre sem joga, sem alapja nem volt. A NATO-csúcson Ukrajnának jelentősebb támogatást szavaztak meg, és már annak is örülni kell, hogy Magyarország nem gátolta a segítséget. 

A volt külügyminiszter úgy látja, az Európai Parlament új frakciója – amelynek létrehozásában Orbánnak komoly szerepe volt – nem hoz eltolódást. A csoport a régi Identitás és Demokrácia új formája, néhány új taggal, de azt nem Orbán, hanem Marine Le Pen fogja uralni. Az EP-ben Orbán ázsiója nemhogy növekszik, inkább még csökken. Az unió fő áramlata elhatárolódik Orbántól, a szélsőségesek közé került. „Ezt személyes sikernek sem mondanám, mert nem az a lényeg, hogy van egy frakció, ahová őt befogadták, hanem van-e szava és a valódi magyar érdekeket tudja-e érvényesíteni” – mondta Jeszenszky. 

„Nincs annál fontosabb magyar érdek, mint támogatni azt a szervezetet, amely a jólétünket és az ahhoz szükséges biztonságunkat biztosítja” – tette hozzá. Ha Magyarország fekete bárányként kilóg, abból semmi haszna nincsen. Orbán egy dolgot hisz abból, amit mond, hogy a Nyugatnak vége.

Kérdés, milyen szerepe van Kínának a háborús helyzetben? Kína a bajkeverő, és az unión belül akar gazdasági pozíciókat, például, hogy a Magyarországon gyártott kínai autók vámmentesen mehessenek az unióba, és jó üzletet csinál azokkal a beruházásokkal, amikre Magyarországnak nincs is szüksége. 

Ami az amerikai politikát illeti, Jeszenszky szerint Orbán korán örül annak, ha Trump győzelmi esélyei növekednek. Trump visszatérése semmit nem hozhat a miniszterelnöknek. „Trump számára egy Kína-barát Magyarország nem rokonszenves, sőt…”  Trumpot egyébként egyáltalán nem érdekli, mi van Magyarországon, csak, hogy nyerjen biztosan Amerikában, és az ő sajátos, szélsőjobboldali politikai felfogása érvényesüljön. Trump nem Orbánt kedveli, hanem azt, hogy Európán belülről támogatja azt a politikai irányvonalat, amit ő képvisel. Amíg előnyös, használja, ha pedig „Kína ügyben dönteni kell, majd mint a kifacsart citromot, eldobja” – fogalmazott a volt diplomata. 

Jeszenszky rokonszenvvel figyeli a Tisza párt alakulását, fontosnak tartja, hogy az Európai Néppárt tagja akar lenni. Bátor lépésnek tartja Magyar Péter kijevi látogatását, ami megmutatta a kontrasztot Orbán és közötte. A miniszterelnök Kijevben semmit nem üzent Ukrajna népének, Magyar pedig érzékeltette, hogy egyértelműen a megtámadott ország mellett áll.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom