Jó hír az exportőröknek – új megállapodás teremthet új lehetőségeket

HírKlikk 2019. november 8. 18:46 2019. nov. 8. 18:46

November 21-től vámmentessé válik minden uniós – és így magyar – export Szingapúrba, köszönhetően az EU és Szingapúr között most jóváhagyott kereskedelmi megállapodásnak. Szingapúr Magyarország 19. uniós legnagyobb unión kívüli kereskedelmi partnere, 260 cég exportál jelenleg az ázsiai országba.

Bőven lenne tere a magyar szingapúri kereskedelmi forgalom bővülésének, hiszen a magyar kivitel értéke mindösszesen 152 millió eurót tesz ki, ráadásul a forgalom számunkra hiányt termel, mivel az onnan származó behozatal 225 millió euróra rúg. Viszonyításként: a magyar export tavaly mindösszesen közel 105 milliárd euró volt, az import pedig majdnem 100 milliárd.

Ezzel együtt is fontos lehet a magyar gazdálkodók számára az EU és Szingapúr között hamarosan hatályba lépő kereskedelmi megállapodás, mivel megkönnyítheti a magyar termékek piacra jutását, miután adélekelt-ázsiai ország vállalta: teljesen egészében eltörli az uniós termékekre vonatkozó valamennyi még meglévő vámot. A megállapodás emellett lehetővé teszi, hogy jogvédelmet élvezhessen 190 ikonikus, földrajzi árujelzővel ellátott európai élelmiszer- és italtermék – ezek európai exportjának egyébként Szingapúr már ma is a harmadik legnagyobb befogadója. Szingapúr beleegyezett, hogy a kulcsfontosságú ágazatokban a vámok mellett kereskedelmi akadályokat is elhárít, például a személygépkocsikra és számos elektronikus készülékre vonatkozó uniós biztonsági vizsgálatok elismerése révén – olvasható a Bizottság által kiadott közleményben. Az EU és Szingapúr beruházásvédelemi megállapodást is kötött, amely azt követően léphet majd hatályba, hogy valamennyi uniós tagállam saját nemzeti eljárásának megfelelően megerősítette.

Az elmúlt év kereskedelempolitikai mérlege

Ez az Európai Unió első kétoldalú kereskedelmi megállapodása délkelet-ázsiai országgal – emlékeztetett Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, rámutatva: a kereskedelem révén 5 millió új munkahely jött létre az EU-ban, amióta 2014-ben a Bizottsága hivatalba lépett, az ágazat mára 36 millió ember foglalkoztatásához járul hozzá. A kereskedelem egyébként az EU GDP-jének 35%-áért felelős.

Cecilia Malmström kereskedelempolitikáért felelős biztos rámutatott, hogy a megállapodással együtt 16 uniós kereskedelmi megállapodást hoztak létre az elmúlt öt évben. Így összesen 73 partnerországra kiterjedő 42 kereskedelmi megállapodás van érvényben, melyek az EU teljes kereskedelmének egyharmadát teszik ki. Ez a világ legnagyobb ilyen hálózata.

Szingapúr az EU számára

A délkelet-ázsiai régióban Szingapúr az EU messze legjelentősebb kereskedelmi partnere: a teljes kétoldalú árukereskedelem értéke több mint 53 milliárd eurót, a szolgáltatáskereskedelem értéke pedig 51 milliárd eurót tesz ki. Több mint 10 000 uniós vállalkozás telepedett le Szingapúrban és használja központként az országot az egész csendes-óceáni térség kiszolgálására. Ezenkívül Szingapúr az Ázsiába irányuló európai beruházások első számú célpontja; az EU és Szingapúr közötti beruházások az elmúlt években gyorsan növekedtek: 2017-ben a kombinált kétoldalú beruházások volumene 344 milliárd eurót ért el.

 
Forrás: Hírklikk