Jó zsaru, rossz zsaru

Dr. Dávid Ferenc       2021. április 22. 15:37 2021. ápr. 22. 15:37

2021. április 15. Székesfehérvárnak békére van szüksége, nem előválasztási kampányra. (…) A fehérváriaknak most nem kampányolásra van szükségük, hanem békére, nyugalomra és stabilitásra. Komoly kihívásaink vannak, amik komoly embereket igényelnek, valódi felelősségvállalást. Húsz éves közéleti tapasztalattal mondhatom, hogy a kampány meg fogja várni Önöket. Székesfehérvár minden polgára nevében köszönöm szépen, ha megteszik ezt a város és a közösség érdekében. (Dr. Cser-Palkovics András polgármester)
2021. április 21. Kecskemét ne legyen csatatér! Városunknak a jelenlegi kritikus helyzetben nem előválasztási kampányra, hanem nyugalomra és felelősségteljes politizálásra van szüksége, ezért azzal a tiszteletteljes kéréssel fordulok ellenzéki képviselőtársaimhoz, hogy függesszék fel pártpolitikai alapú csatározásaikat az előttünk álló időszakra.(…) Meggyőződésem, hogy az előttünk álló egy évben lehetséges találni a jelenleginél alkalmasabb időszakot belső vitáik lefolytatására és az előválasztás lebonyolítására. Mindannyiunk érdekében remélem, hogy szavaim meghallgatásra fognak találni és végül a józan ész képes lesz felülírni az egyéni érdekeket. (Szemereyné Pataki Klaudia polgármester)

Olvasván a két szívhez szóló levelet, az jutott eszembe, hogy szülővárosom (Szolnok), az ország második fővárosa (Debrecen) és a sziklaszilárd Fidesz-bástya (Kaposvár) polgármesterei most mennyire bosszankodhatnak, hogy fehérvári és kecskeméti kollégáik beelőzték őket. Ők ugyanis azonnal megértették a pártközpont elvárását (vagy utasítását) és rögtön elkezdték kérlelni az ellenzéki képviselőket, hogy ugyan, hagyják már a fenébe ezt az ostoba előválasztási procedúrát, és koncentráljanak inkább szeretett városuk ügyeire. Cser-Palkovics és Szemereyné felhívása egy bejáratott, kiegyensúlyozott és a jogállamiság elvein nyugvó polgári demokráciában talán akceptálható lenne, de itt és most értelmezhetetlen a kérésük.

A jövő évi sorsdöntő ütközet előtt a nehézfegyverekkel (pénz, hatalom, média stb.) rendelkező kormányzó oldal képviselői arra kérik „mezítlábas” és „kiéheztetett” ellenfeleiket, hogy szereljenek le, húzódjanak félre, hiszen nem most van a politikai küzdelem ideje. Ők persze nem állnak le, ellenkezőleg: központilag irányított és erőteljes támadással próbálják végleg megsemmisíteni az egyébként is hátrányban lévő versenytársukat. Az erősek (a korábbi győztesek) azt kérik/követelik, hogy elnyomott riválisuk tegye félre az egyetlen használható eszközét: az előválasztási kampányt és az előzetes megméretést. Ritka arcátlan elvárás a két sikeres városvezetőtől, kíváncsi vagyok, ki következik utánuk a sorban?

Arcpirító a kezdeményezés különösen annak tükrében, hogy egy olyan politikai közösség tagjai papolnak békéről és nyugalomról, akik hadszíntérré változtatták az országot. „Kecskemét ne legyen csatatér!” – ezt szeretné polgármester asszony, de az nem zavarja, hogy parlamenti eszmetársai (Kövér, Kocsis, Budai) évek óta hajtóvadászatot folytatnak az ellenzéki szereplők után. A kormányzó párt média zsoldosai odáig jutottak, hogy egy tv műsorban a köpönyegforgató Bencsik András azt mondta, „csak sz@r emberek lesznek ma ellenzéki politikusok”.  Miért gondolja bárki, hogy ilyen helyzetben eredményes lehet a polgármesteri felhívás? Ne az ellenzéki politikusokat kapacitálják megadásra, hanem a sajátjaikat szólítsák fel önmérsékletre!

Szemereyné és Cser-Palkovics szép szóval próbálkozott, de a kormányzati/parlamenti hadtest nem bízza a véletlenre a dolgot, és törvénnyel kívánja korlátozni/nehezíteni az előválasztás megtartását. A 2021. április 20-án benyújtott indítvány indoklása értelmében,A koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. törvény (a továbbiakban: Törvény) módosításának célja a Törvény hatályának meghosszabbítása a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében. A Javaslat ezzel összefüggésben rögzíti, hogy a Kormány a veszélyhelyzetet a 2021. évi őszi országgyűlési ülésszak első ülésnapját követő 15. napot megelőzően megszüntetheti, ha a veszélyhelyzet fenntartásának alaptörvényi feltételei már nem állnak fenn.” Ez praktikusan azt jelenti, hogy szeptember 30-ig továbbra is redukált módon van lehetőség a felvilágosító és szervező munka végzésére, ami jelentősen nehezíti az előválasztás lebonyolítását.

Az elképesztő arroganciát és cinizmust jól mutatja, hogy sarkalatos törvénnyel kívánják bénítani az ellenzéki tevékenységet, de a telt házas labdarúgó mérkőzések megrendezésének nincs akadálya. Székesfehérvár és Kecskemét polgármestereinek felhívása álságos és megtévesztő, és csak arra jó, hogy a tájékozatlan helyi polgárok azt higgyék, hogy jóságos városvezetőjük galamblelkű lokálpatrióta. Nincs béke, nincs fegyverszünet, inkább úgy írható le a helyzet, hogy a támadó hadsereg parancsnoka minden eszközt bevet az előválasztás ellehetetlenítése érdekében. Polgármestereivel eljátszatja a jó zsaru szerepét, miközben 133 talpasával együtt rendületlenül öklözi politikai riválisait.