Jobbik-Konzervatívok: volt egyszer egy szebb jövő

Föld S. Péter 2024. július 1. 14:45 2024. júl. 1. 14:45

Április végén, bő egy hónappal a június 9-i Európai Parlament választása előtt került fel Jánd a politikai térképre. Akkor adta hírül a sajtó, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében található 700 fős település polgármestere, Asztalos István – feltehetőleg a Fidesz és Orbán Viktor iránti lojalitás jegyében – a Köszöntjük Jándon táblát a „No migration, No gender, No war” feliratra cserélte le. Az ország közélet iránt érdeklődő része ekkor ismerhette meg Adorján Béla nevét is: ő volt az a jobbikos önkormányzati képviselő, aki viszont a polgármester szövegét írta fölül, és az „Otthont, hitet, biztonságot” szöveget rakta ki helyette. Adorján Béla szombattól a Jobbik-Konzervatívok elnöke.

„Csalódottak vagyunk” – így értékelte június 10-én a Jobbik-Konzervatívok európai parlamenti választáson elért, 0,99 százalékos eredményét Gyöngyösi Márton, a párt akkori elnöke. A politikus arról beszélt: büszkeséggel tölti el őket, hogy az öt éve pártja színeiben polgármesterséget nyertek közül szinte mindenki folytathatja településvezetői munkáját, ahogy az is, hogy sokan most is Jobbik-támogatással nyertek mandátumot. Gyöngyösi Márton szerint ez olyan alap, amelyre lehet egy jobbközép, konzervatív bázist építeni. Az MTI kérdésére a pártelnök elmondta: értékeli a helyzetet a Jobbik elnöksége, s közölte, hogy heteken belül tisztújítást tartanak, mivel az elnökség és a pártelnök megbízása is lejárt. Gyöngyösi Márton úgy nyilatkozott: azt tervezi, hogy újra versenybe száll az elnöki posztért.  

A tisztújítás június utolsó előtti napján a párt XXXIII. kongresszusán megtörtént, ám Gyöngyösi – korábbi terveivel ellentétben – nem indult az elnökválasztáson, így utódjaként, 90,79 százalékos támogatottsággal, Adorján Bélát választották a párt elnökévé a küldöttek.

Ugyanebben az közleményben röviden be is mutatták az új elnököt: „Adorján Béla jelenleg a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei közgyűlés tagja... népi iparművészként, alkotó emberként dolgozik... A párt megerősödését a radikálisan őszinte politizálásban látja. Elsődleges célja, hogy visszahozza a Jobbik egykori közösség- és emberközpontúságát, hogy újra otthonuknak érezhessék a választók a pártot”.

Maga az új elnök is hasonlóképp fogalmazott: „Többen megkerestek a tagságon belül, hogy olyan ember vezesse a pártot, aki szervesen együtt él a magyar társadalommal, ismeri a lelkét, ismeri a napi problémáit és ezáltal olyan utat tud mutatni a párt politikai tevékenységének, ami elfogadhatóbbá és elfogadottabbá teszi a Jobbikot”.

Adorján a tábla-ügy előtt nemcsak a nagyközönség, hanem a Jobbik köreiben sem volt túlságosan ismert. Személye akkor került előtérbe, amikor a jándi polgármester életveszélyesen megfenyegette, miután az „Otthont, Hitet, Békét” feliratra cserélte a település határán a polgármester által kihelyezett „No migration, No gender, No war” kiírást. Asztalos István polgármester akkori közlése szerint a községben lakók legalább 80 százaléka egyetért az általa kihelyezett táblával. „Szoktam mondani, községünkben még az ellenzéki is fideszes. Nekem nagyon kemény fideszes ellenzékem volt” – mondta. 

A polgármester akciójához még a települést felkereső – amúgy meglehetősen titkos kampánykörúton lévő – Orbán Viktor is igyekezett jó képet vágni. Próbálta magyarázni a magyarázhatatlant, és kijelentette: neki tetszik a „No migration, No gender, No war” tábla, mert szerinte az „Otthont, Hitet, Békét” felirat ugyanazt jelenti, mint a „No migration, No gender, No war”. 

Ezért, mint mondta, nem is érti, min vitatkoznak a jándiak. „A migráció ugyanaz, mint az otthon. Azért nem akarunk migránsokat, mert meg akarjuk tartani az otthonunkat. Apa az férfi, az anya az nő, ahogy a jóisten teremtette. Ha azt mondja valaki, hogy hit, az azt jelenti, hogy no gender. A végén azt mondjuk, hogy no war, az ugyanaz, mint a béke” – közölte a miniszterelnök. 

Adorján Béla, aki immár szombattól a Jobbik-Konzervatívok elnöke, másként gondolja, mint Orbán. „Miniszterelnök úr azt próbálta elmagyarázni a világnak, hogy mi egy nyelvet beszélünk, miközben néhány órával a miniszterelnök távozása után telefonon beszéltem a polgármesterrel, aki életveszélyesen megfenyegetett, felmenőimet szidalmazva, szemkinyomással, megöléssel és másokkal fenyegetett és ígéretet tett rá szentül, hogy mindent el fog követni, hogy tönkre teszi az életemet.”

Ez tehát a helyzet Jándon, a Jobbikban, valamint valamennyire Magyarországon. Az egykor jobbikos jelszóként hirhedtté vált „szebb jövő” bizonytalan, egyedül annyi biztos, hogy Adorján Béla azt reméli: nem ő lesz a Jobbik-Konzervatívok utolsó elnöke.

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom