Jókora minimálbér-emelésért szálltak harcba a magyarországi szakszervezetek

HírKlikk 2018. október 10. 16:40 2018. okt. 10. 16:40

Jelentős béremelést szeretne elérni a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF), 2019. január 1-jétől a minimálbért bruttó 190 ezer forintra, a garantált bérminimumot pedig bruttó 247 ezer forintra javasolják emelni - mondta Földiák András, a SZEF elnöke szerdán Budapesten az Almássy téren tartott sajtótájékoztatón.

Jelenleg a minimálbér bruttó 138 ezer forint, a garantált bérminimum pedig 180 500 forint.

A szakszervezet egy harmadik bérelem, a diplomás bérminimum bevezetését is szükségesnek tartja, amit véleményük szerint bruttó 321 ezer forintban kellene meghatározni - tette hozzá az érdekképviselet elnöke.

Boros Péterné, a SZEF alelnöke és a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke kérdésre válaszolva elmondta, hogy az MKKSZ becslése szerint az általuk javasolt béremelés körülbelül 169 milliárd forint plusz kiadást jelent a költségvetésnek.

A közalkalmazotti bértáblának a SZEF által javasolt összegek képezzék az alapját, a bértáblában feltüntetett illetménytételeket pedig ezekhez a kötelező bérelemekhez rögzítsék - fogalmazta meg Földiák András a SZEF további követelését.