Jön a változás: beindul az önkormányzatok közvetlen EU-s pályázati lehetősége

HírKlikk 2020. szeptember 10. 14:18 2020. szept. 10. 14:18

2021-től kevesebb kormány és több önkormányzatiság következik: a közvetlen EU-s pályázati rendszeren keresztül, az embereknek több beleszólásuk lesz, hogy üres, haveri stadionokra, vagy oktatásra, egészségügyre menjenek-e a jelentős EU-s pénzek – többek közt erről beszélt Őrsi Gergely, a II. kerület szocialista polgármestere és Bősz Anett, a Liberálisok elnöke csütörtök reggel, az ATV Start című műsorában.

A kormány szembefordul az emberek nagy többségének akaratával: fő célja a haverok stadionépítésének támogatása, miközben az ország munka és egészségügy tekintetében is nyomorog. „Pár hete tartottunk egy jótékonysági koncertet maszkhasználat mellett, szabadtéren, az egészségügy támogatásáért. Több mint 4 millió forint jött össze. Ez szép gesztus. Egész más egy több 10.000-es futballesemény, ahol az emberek egymás tövében ülnek és teljesen más jellegű” – jellemezte a közvéleményt Őrsi Gergely.

Bősz Anett egyetértett abban, hogy szép dolog egy sportesemény, azonban nem veszélyeztethet közönséget, embereket. Elmondta, szerinte egészen abszurd, hogy a Szuperkupa-döntőre kapnak ajándékjegyeket az egészségügyisek, hiszen éppen elég nagy veszélynek voltak már eddig is és lesznek a jövőben is kitéve, a járvány miatt. Őrsi hozzátette, „Egy ilyen volumenű eseményt a mostani körülmények között nem lehet biztonságban megrendezni: az a helyes, ha zárt kapus”.

A kormányt nem érdekli az emberek véleménye. Bősz Anett elmondta, ez például abból is látszik, hogy az iskolaőrséget még a fideszes szavazók kétharmada is elutasítja egy reprezentatív felmérés szerint. „A különböző társadalmi csoportok összeugrasztását a kormány még a járványhelyzet idején is megtette. A pedagógiai szolgálatok kiüresítése fokozta az erőszakot, mindenütt máshol az iskolarendszer szervezése erősíti a társadalmi kohéziót”.

A nap hírére reagálva, amely szerint az Európai Bizottság támogatja, hogy nyíljanak meg a közvetlen források az országok önkormányzatai és civil kezdeményezései számára, Őrsi Gergely megerősítette, ez azt jelenti, hogy a kezdeményezést a 2021-2027 közötti ciklusra nagy valószínűséggel az Európai Parlament is támogatja majd. „Már most elindult a munka, a 11. kerületben például sikerrel pályáztak. Ez nagyon jó hír, hiszen a konkrét segítségnyújtást és azt, hogy mire van szükség, azt maga az önkormányzat tudja felmérni, az önkormányzat ismeri az emberek problémáit, hiszen mi vagyunk közvetlen kapcsolatban az ott élőkkel. Épp az az önkormányzatiság lényege, hogy minden egyes forint a legjobb helyre kerüljön” – emlékeztetett a szocialista politikus.

„Az Európai Unió ezzel tudja segíteni, hogy kevésbé sérüljön a demokrácia, hiszen a forrásmegvonástól most nagyon sok demokrata önkormányzat szenved” – foglalta össze ki Bősz Anett.

Kérdésre a járványügyi maszkszigorításról, a fővárosi önkormányzati, és a fővárost érintő kormányzati gazdasági intézkedési tervről is beszéltek. „A fegyelmezetlenség most életekbe kerülhet. Ha ezt valaki most nem érti meg büntetés nélkül, akkor legalább egy jelzésértékű büntetést kilátásba kell helyezni, bár pénzbüntetésre nem számíthatnak a Volánbuszon, de leszállíthatják az utast, aki éppen a munkába megy, ez nagyobb büntetés” – mondta a Liberálisok elnöke.

„Egészen biztos, hogy a főváros meg fogja találni azokat a legmegfelelőbb támogatási módokat, amelyek azt a célt szolgálják, hogy a nehéz helyzetbe került budapesti vállalkozásokon a lehető leghatékonyabban segítsenek” – mondta Őrsi Gergely, Budapest II. kerületének MSZP-s polgármestere.

Forrás: Hírklikk