Jórészt egészségügyi ellátásokra megy el az eladósodott idősek pénze

HírKlikk 2024. szeptember 21. 13:30 2024. szept. 21. 13:30

Miközben a fiatalok körében tavaly a Covid járvány előtti időszakhoz képest csökkent a késedelmes banki tartozások száma, az idősebbeknél 41 százalékos volt a növekedés – idéz egy kutatást az Azénpénzem.hu. A követeléskezelő szerint az ok az lehet, hogy a 60 felettiek szembesülni kényszerülnek az életkori költségek váratlan növekedésével.

A szakportál júliusi (a Központi Statisztikai Hivatal adatain alapuló) számításai szerint a nyugdíjaskorúak közül közel 133 ezren dolgoztak, júniusban a munkában állók létszámának bővülése pedig mintegy kétharmadban a nyugdíjas korosztálynak volt köszönhető.

A követeléskezelő cég – és egyébként a portál olvasói – szerint megélhetési okokból vállalnak az idősebbek munkát. Több mint ötszázezer, 2023-ban Magyarországon kezelt fedezetlen ügyet vizsgáltak meg, összevetve nemcsak az előző évvel, de a 2019-es világjárványt megelőző adatokkal is. Mint kiderült: míg a 20-39 éves korosztályban 10 százalékkal csökkent a késedelmes banki tartozások száma, a 40-59 évesek körében közel 33 százalékos volt a növekedés. A 60 év felettiek esetében ez az arány még magasabb, eléri a 41 százalékot.A 60 év felettiek eladósodtak, amit az EOS szerint a telekommunikációs tartozások változása is ezt támasztja alá: a fiatalabb korosztályok körében tapasztalható csökkenéssel szemben a 60 év felettiek esetében 12 százalékos növekedést mértek.

A 60 év felettiek eladósodottsági szintjének emelkedése arra vezethető vissza, hogy az érintettek akkor szembesülnek az életkori költségek váratlan növekedésével, például egészségügyi ellátási vagy lakhatási költségekkel, amelyeket hitelfelvétellel próbálnak finanszírozni. Így sok esetben belekerülnek egy mókuskerékbe, pénzügyi ismeretek hiányában pedig az egyre többfelé ágazó kiadások könnyen eladósodáshoz vezetnek. Legalábbis a követeléskezelő így látja.

További részletek itt találhatók.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom