Josep Borrell az ujgur Ilham Tohti azonnali szabadon bocsátására szólított fel

HírKlikk 2024. szeptember 23. 16:40 2024. szept. 23. 16:40

Az Európai Unió Ilham Tohti életfogytig tartó elítélésének tizedik évfordulóján ismételten felszólít a bebörtönzött, Szaharov-díjas ujgur egyetemi tanár, valamint más emberijog-védő és minden Kínában önkényesen fogva tartott értelmiségi azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátására – jelentette ki az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő hétfőn.

Közleményében Josep Borrell emlékeztetett: szeptember 23-án van tíz éve annak, hogy Ilham Tohti ujgur közgazdászt és emberi jogi aktivistát Kínában életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték szeparatizmussal kapcsolatos vádak alapján. Tohti több mint két évtizeden át dolgozott az ujgurok és a han kínaiak közötti párbeszéd és megértés előmozdításán.

Az Európai Parlament 2019-ben ezért ítélte oda a gondolat- és véleménynyilvánítás szabadságáért folytatott küzdelem elismerésére létrehozott Szaharov-díjat az ujgur kisebbségjogi aktivistának – írta.

A főképviselő kiemelte: Ilham Tohti bebörtönzése jól példázza a jelentős részben ujgurok lakta Hszincsiang „rendkívül aggasztó" emberi jogi helyzetét, amelyre – mint emlékeztetett – a vonatkozó ENSZ-egyezmény alapján létrehozott testületek és különleges képviselők számos jelentése, valamint az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának Hivatala is rámutatott.

„Az Európai Unió ismételten felszólítja Kína kormányát, hogy tartsa tiszteletben, védje meg és érvényesítse az emberi jogokat mindenki számára, beleértve az ujgurokat, a tibetieket, valamint a Kínában élő nemzeti vagy etnikai, nyelvi és vallási csoportokhoz és kisebbségekhez tartozókat is" – tette hozzá közleményében az uniós főképviselő.

Ilham Tohti egyetemi tanár az iszlám vallású kínai ujgur kisebbség jogait kívánta előmozdítani, társalapítója volt egy weboldalnak, amelynek célja az ujgurok és a kínaiak közötti megértés elősegítése. Peking szerint „lázító, felforgató tevékenysége" miatt tölti életfogytig tartó börtönbüntetését.

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom