Jóváhagytak két népszavazási kérdést a tatai luxushotellel kapcsolatban

HírKlikk 2020. augusztus 15. 13:37 2020. aug. 15. 13:37

A helyi választási bizottság két kérdést engedett át a négyből, amiket az Öreg-tó partjára tervezett luxushotel-beruházással kapcsolatban kezdeményeztek helyi ellenzéki képviselők.

Sikerrel jártak a tatai Öreg-tó partjára tervezett luxushotel ellen népszavazást kezdeményezők a helyi választási bizottságnál (hvb), miután pénteken négy kérdésük közül kettőt átengedett a testület – értesült a hvg.hu.

A tó partjára egy 120 szobás luxushotelt szeretne építeni egy cégcsoport, amelynek tulajdonosai a Hell energiaital-gyártó cég tulajdonosai is.

A beruházás ellen a civilek, környezetvédők és ellenzéki képviselők is tiltakoztak és már korábban kezdeményeztek népszavazást, ami akkor sikertelen volt.

Most, pénteken, két kérdést hagytak jóvá:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy a Tata, 1841 hrsz-ú (Esterházy műemlék lóistálló és lovas pálya) ingatlanra vonatkozóan, a város településképi rendelete (29/2018. (XII.20)) és helyi építési szabályzata (38/2005.(XII.6.)) a 2020. február 28-án hatályos állapotában maradjon?”

„Egyetért-e Ön azzal, hogy Tata Város Önkormányzata ne köthessen településfejlesztési szerződést a Tatai Öreg-tó Természetvédelmi Területén létesülő beruházáshoz kapcsolódóan, megőrizve ezzel a terület természeti és épített értékeit.”

A kérdések várhatóan augusztus végén válnak majd jogerőssé, így ősszel már kezdődhet az aláírásgyűjtés.

A luxushotel elleni tiltakozások nyomán, az építtető Avalon Center Kft. korábban már részben visszavonulót fújt, azt ígérte, hogy 5 ezer négyzetméterrel kisebb lesz az épület, és egyetlen fát sem vágnak ki, de a mélygarázshoz ragaszkodtak.

Forrás: HVG