Jövedelmek: elsőkből utolsók – az MSZP tudja a receptet

HírKlikk 2021. július 28. 14:26 2021. júl. 28. 14:26

Magyarországon megtöbbszöröződött a szegénységi rés: az emberek háromnegyedét érintő szegénységben a régióban az utolsók, az egész EU-ban pedig leszakadva, már az utolsó előtti helyen vagyunk.

A kormányváltás egyik fő célja, hogy mindenkinek végre legalább a V4-ek szintjét elérő tisztességes jövedelme legyen Magyarországon – jelentette ki szerdai online sajtótájékoztatóján Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke.

„Igazságtalannak tartjuk, hogy a minimálbér ugyanolyan kulccsal adózik, mint mondjuk egy topmenedzser több millió forintos fizetése. Elfogadhatatlan számunkra az is, hogy szinte az Európai Unióban a legalacsonyabb a magyar minimálbér (…) közben pedig Európa egyik legmagasabb áfá-ját fizetik a magyar munkavállalók” – emlékeztetett Korózs.

„Mi azt mondjuk, hogy a minimálbér adómentessé tétele gyakorlatilag nem okoz senkinek sem fájdalmat, csupán annyi történik (…), hogy az állam, akkor, amikor lemond erről az adóbevételről, az garantáltan mind a magyar munkavállalók zsebében marad, és mivel az emberek többsége egyik hónapról a másikra él, nagy valószínűséggel ezt a pénzt el is fogják költeni. Tehát az állam gyakorlatilag pénzénél marad” – mutatott rá.

Arra nézve, hogy Magyarország hogyan teljesít a régióban, a szocialista politikus emlékeztetett, az Európai Uniós csatlakozáskor a régió éllovasai voltunk, most viszont az utolsó helyen kullogunk a Visegrádi 4-ek között. „Megnéztük, ugyanannál a multinacionális cégnél, amelynek Szlovákiában és Magyarországon is van üzeme, bizony, 20-25 százalékkal, de sokszor még magasabb arányban is a szlovák bérek a magasabbak. Tíz évvel ezelőtt még pont fordítva volt: a magyar bérek voltak a magasabbak”.

Elmondta, kétszeresére nőtt az a távolság, amennyire a szegénységben élők a szegénységi küszöbhöz képest leszakadtak. „A gyerekek esetében meghaladja a 45 százalékot ez a távolság, a nyugdíjasok esetében a férfiak távolsága háromszorosára a nőtt, a nőké pedig négyszeresére” – figyelmeztetett a KSH most megjelent brutális adataira.

„Ezek a statisztikai adatok mind azt mutatják, hogy elhibázott a kormány jövedelem- és gazdaságpolitikája. Az az úgynevezett nemzeti konzultáció, amelyet Orbán meghirdetett, nem a valós problémákkal foglalkozik, ez hókuszpókusz, amit ők a magyar emberek torkán le akarnak nyomi” – mondta el.

Kiemelte, ezzel szemben Karácsony Gergely öt pontos népszavazási kezdeményezésének minden pontja (a Fudan Egyetem kérdése, az autópályák koncesszióba adása, a minimálbér megemelése, az álláskeresési járadék kilenc hónapra emelése, az ingyenes tesztek biztosítása az időseknek) az emberek valós, mindennapi életéről szól, és azt fogja rendbe tenni, amit Orbán elhibázott.

„Mi, szocialisták, ellenzéki politikusok (…) azt mondjuk, hogy, igen, adómentessé kel tenni a minimálbért, 321.000 forintig sávosan mindenkinek adójóváírás formájában vissza kell juttatni abból a pénzből, amit most Orbán Viktorék elvesznek, és igen, azt mondjuk, hogy több mint 25.000 forinttal jobban járnak a minimálbér adómentessé tételével a munkavállalók, ha az ellenzéki politikát támogatják” – foglalta össze pártja álláspontját. „Ez a politika, amit mi képviselünk, több, mint 2.300.000 embernek nyújtana segítséget!” – hangsúlyozta.

Gyakorlati tanácsként megjegyezte, a kormányváltás után várható összegek az MSZP honlapján megtalálható bérkalkulátor és nyugdíjkalkulátor segítségével is bárki számára ellenőrizhetőek.

Emlékeztetett, az induló teljes öregségi minimálnyugdíj összegét első körben 70.000 forint fölé emelné az MSZP, és ezt egészítené ki a megélhetési minimumra. A nagyon alacsony nyugdíjakat fel kell zárkóztatni, a nyugdíjakat általában az átlagbér 60 százalékára kell felzárkóztatni, és ezzel, vagyis az úgynevezett svájci indexálásra való visszatéréssel szinte mindenki jobban fog járni – összegezte végezetül az MSZP országgyűlési képviselője.