Jövőre se lenne olimpia?

Bánó András 2020. július 20. 07:28 2020. júl. 20. 07:28

Döbbenetes, és a sportot szerető világ számára lehangoló felmérés szerint, a japánok hetven százaléka ellenzi, hogy jövőre megtartsák az idén nyárról elhalasztott tokiói olimpiát és paralimpiát.

Sajnos nem lehet tudni, hogy hány megkérdezett részvételével tartottak országos közvélemény-kutatást, de a válaszadóknak

– csupán 23,9 százaléka helyeselné, ha Tokióban jövő nyáron megtartanák az  ötkarikás játékokat;
– a megkérdezettek 36,4 százaléka azt mondta, hogy ismét el kell halasztani az olimpiát;
– 33,7 százalék szerint pedig törölni kell azt.


A háromnapos telefonos felmérésben részt vettek 44,1 százaléka úgy vélekedik, hogy néző nélkül, vagy korlátozott nézőszámmal kell lebonyolítani a versenyeket, mérkőzéseket.

Az újabb halasztást vagy a törlést támogatók 75,3 százaléka azt gondolja, hogy a koronavírus-járványt a közeljövőben még nem tudják megfékezni. A szervezőbizottság és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság március végén halasztotta el a játékokat, amelyet a jelenlegi tervek szerint, 2021. július 23-tól augusztus 8-ig rendeznek meg. A japán szervezők az eredetileg tervezetthez képest, jelentősen csökkentett költségvetéssel akarják lebonyolítani az eseményt.

Ennél rosszabb hír nem érkezhetett a versenyekre készülő sportolók és a sportszerető emberek számára. Bár Thomas Bach az újrázásra készülő NOB elnök pár napja úgy nyilatkozott, hogy jobb lett volna törölni, és nem elhalasztani a játékokat, szerencsére hozzátette: a NOB-nak nem a törlés a feladata. Viszont ha ilyen nagy az ellenállás a játékokkal szemben Japánban, akkor minden eshetőséget fontolóra kell venni. A japánokat az olimpia ellenzői belekergethetik egy népszavazásba, és ha ott a nemek győznek, vége a szép elképzeléseknek.

Gondolkozni kellene egy új helyszínen? Gondolkozni lehet, de melyik ország áll készen, hogy beugorjon Tokió helyett? Az olimpia nem egyetlen sportág világversenye, évekig készül rá egy rendező ország. Viszont a japánokat is meg lehet érteni, ma nincs a világon olyan ember, aki garantálni tudná, hogy a koronavírus jövő nyárra teljesen visszaszorul. Ha pedig lesznek olyan országok, amelyek nem engedik egészségügyi okokból részt venni sportolóikat, és ily módon csak egy csonka olimpia jönne létre, akkor megette a fene az egészet, mert olyan lenne, mint 1920-ban Antwerpenben, vagy 1980-ban Moszkvában, 1984-ben Los Angelesben.

Ezt senki sem akarhatja!