Juhász Péter szerint Rogán szelleme gyarapítja továbbra is a belvárosi fideszes bankszámlákat

Harkai Péter 2021. szeptember 15. 08:57 2021. szept. 15. 08:57

Az ötödik kerületi polgármester 60 hektárnyi birtokkal rendelkezik a Bakonyban, becsülettel be is írta a vagyonnyilatkozatába. Arra viszont hónapok óta nem válaszol a sajtónak, hogy miből sikerült megdupláznia a néhány éve még 30 hektárnyi területet. Juhász Péter volt helyi önkormányzati képviselő, civil aktivista szerint nem véletlenül.

Még az Együtt társelnökeként és az ötödik kerületi önkormányzat képviselőjeként igyekezett Juhász folyamatosan felderíteni a belvárosi ingatlanpanamát, aminek „eredményeként” 2016-ban a rendőrség bizonyíték hiányában megszüntette a nyomozást. Miután a vélt bizonyítékokat tartalmazó CD megsemmisült a rendőrségen.

Ekkoriban derült ki Rogán Antal vagyonnyilatkozatából, hogy az immár volt feleségével vásárolt luxuslakásuk mérete nem is annyi, amennyit írtak és a jelek szerint, az ötödik kerületi polgármestereket az ingatlan és a vagyonnyilatkozat misztikuma máig kísérti. Rogán Antal utódja, Szentgyörgyvölgyi Péter ugyanis szintén beszámolt az ingatlanvagyonáról, de a sajtóban megjelent hírek szerint a legális fizetéséből erre nem tellett. Mivel a belvárosi körülményeket saját munkáján keresztül megtapasztalhatta Juhász Péter, őt értük utol a kérdéssel, hogy vajon milyen átok ülhet a helyi vezetésen ingatlanügyben?

A direktpolitikától eltávolodott közéleti szereplő szerint a belvárosban bevett módszernek tűnik, hogy akárki lesz a polgármester, mintha egy szerencsemalac lenne a kerületi vezetés, saját vagyonaként kezeli. Felhívta a figyelmünket, hogy „Szentgyörgyvölgyiről azt kell tudni, hogy Rogán helyi jobbkeze. Ő választotta ki utódjaként, ő szervezte a kampányát és gyakorlatilag ugyanazokkal a módszerekkel működik, mint előtte Rogán Antal.”

Bár a frissen kiderült ügy részleteit már nem vizsgálta, de egyértelműnek tartja, hogy ugyanaz az ingatlaneladási rendszer működik, mint annak előtte. Ideidézte Simicska Lajos egyik mondását, miszerint „alkotmányos jog hülyének lenni, magyarul a kerület nem kíván ezzel a gyakorlattal szemben eljárni”. Azt természetesen nem tippelné meg és nem is tudja, hogy miből gazdagodott meg a jelenlegi polgármester, de az tény, hogy a legális jövedelméből nem jön ki az a plusz 30 hektár. Véleménye szerint egy normális demokráciában hasonló esetben azonnal le kellene mondania az érintett politikusnak, de azt gondolja, hogy amíg nem lesz kormányváltás, addig ez csak a hiú ábránd kategóriájába tartozik. 

Arra a felvetésre, hogy volt nyomozásai ellenére, miért működhet a mai napig átláthatatlanul a belvárosi ingatlanok sorsa, meggyőződése, hogy ez a kérdés a helyi gyakorlatnál messzebbre mutat. Véleménye szerint Magyarország megszűnt jogállamként működni, a Fidesz a kétharmados többségével egy olyan ügyészséget és olyan főügyészt rendelt a nyomozások elrendelésére, ami/aki nem látja el a feladatát. „Szabad préda minden közvagyon minden fideszes számára. Ne feledjük el, hogy pár hónappal ezelőtt ezermilliárdos nagyságrendben lopott ki a Fidesz a közösségünk zsebéből különböző vagyonelemeket. Cseppet sem meglepő, hogy egy fideszes polgármester ’csak’ 30 hektárnyi földhöz jutott hozzá. Ez mindössze némi morzsa ahhoz képest, amit az Orbán rendszerét fenntartó vazallusok meg szoktak kapni. A közvagyon mindaddig hihetetlen mértékben csorbul, amíg ezek az emberek aprópénzért gyakorlatilag eladják a hazájukat.”

Változatlan kérdés, hogy mit lehet tenni mindennek megszüntetésére, de ezzel kapcsolatban Juhász addig nem táplál nagy reményeket, amíg nem születik rendszerszintű megoldás. Ezt pedig egyértelműen a kormányváltásban látja, mivel az nem életszerű, hogy Szentgyörgyvölgyi Péter vagy más fideszes képviselő majd önszántából lemond vagy visszaadja a lopott pénzt. Mivel „konkrétan ellopták az országunkat” igazságtétel és elszámoltatás kell, ez pedig csak Orbán bukása után valósulhat meg. De hozzátette: mindezt csak jogállami eszközökkel lehet megtenni, mert ennek hiányában erős paradoxon lenne visszaállítani a jogállamot.