Kaleta begyulladt?

Bánó András 2020. augusztus 4. 17:16 2020. aug. 4. 17:16

Váratlan fordulat történt a 19000 gyermekpornográf fotó tárolásával megvádolt, és feltűnően enyhe ítéletet kapott volt perui nagykövet, Kaleta Gábor ügyében. Miután az eredeti felállásban működő Index egyik utolsó ténykedésével leleplezte, hogyan próbálták fentről elsikálni az ügyet, és elkerülhetetlenné vált, hogy a nyilvánosság tudomást szerezzen a történtekről, feltűnően enyhe ítéletet szabott ki a bíróság. 

Nem volt mit tennie, miután a szabályokat betartva, Kaleta az előkészítő tárgyaláson elismerte bűnösségét, és az ügyész sem kért súlyosabb büntetést. A közfelháborodást kiváltó ügyben senki nem tehetett semmit, a kormánypárti hangadók is csupán arra voltak képesek, hogy hangoztatni kezdték: ez a jövőben nem fordulhat elő, és egyértelműsítették: szigorítani kell a szabályokon.

Sokan már akkor sem értették, honnan vette magának a bátorságot Kaleta ahhoz, hogy még ezt a rendkívül enyhe ítéletet is súlyosnak találja, és fellebbezést nyújtson be. Ezzel a közvéleményt még jobban magára haragította. Sokan itt már végképp nem fogták fel, hogy Kaleta miért sokallja az egy éves, két és fél évre felfüggesztett szabadságvesztést, és az 540 ezer forintos pénzbüntetést. Ilyen ügyekben Magyarországon is sokkal keményebb ítéleteket szabnak ki – hogy a világban előforduló hasonló esetekről ne is beszéljünk. Mindenesetre, vagy neki, vagy ügyvédjének, Mester Csabának megjött az esze, és valamelyikük úgy gondolta: további hergelés helyett, visszavonják a fellebbezést, így már senki, semmilyen hatóság nem csinálhat semmit, az ítélet jogerőssé vált a magyar büntetőeljárási jog nagy szégyenére.

Kaleta tehát begyulladt, számot vetett azzal, hogy jobb, ha kifizeti ezt a több mint félmilliót, és lassan az ország elfelejti őt is, az ügyét is. Mester Csaba ügyvéd pedig összpontosíthat következő, mélyen vallásos pedofil ügyfelére.

Hiszen ezt az indokot egyszer már lenyomta a független magyar bíróság torkán…