Káncz Csaba: Orbán Viktor kénytelen könyörgőre fogni Pekingben

Lukácsi Katalin 2023. október 15. 07:25 2023. okt. 15. 07:25

A miniszterelnök már évekkel ezelőtt eldöntötte, hogy olyan revansista hatalmak uszályába viszi országunkat, mint Oroszország és Kína. A NER geopolitikai vonalvezetésének eredményeképpen hazánk hétről-hétre sodródik ki a nyugati szövetségből – mondta a Hírklikknek Káncz Csaba, nemzetközi politikai szakértő Orbán Viktor jövő heti kínai látogatásáról. A miniszterelnök részt vesz az Egy övezet, egy út címmel rendezett pekingi tanácskozáson, amelyen a tervek szerint ott lesz Vlagyimir Putyin orosz elnök is. Így elképzelhető, hogy ők külön is megbeszélést folytatnak. 

Van-e jelentősége annak – hazánkra nézve pozitív vagy negatív –, hogy Orbán Viktor lesz az egyetlen uniós vezető az Egy övezet, egy út fórumon a jövő héten? 

A magyar miniszterelnök 2014 tavaszán már zárt ajtók mögött közölte az alvezéreivel, hogy hazánkat átviszi az eurázsiai tengelyre. Erről sajnos elfelejtette tájékoztatni saját népét. Azzal, hogy az idei magyar költségvetés irányszámai tarthatatlanok és az MNB adósságát képtelen rövid távon kifizetni a magyar állam, szükségessé vált a hazai rezsim számára, hogy könyörgőre fogja Pekingben.

Bár ennek a laza gazdasági társulásnak Magyarországon kívül Európából még Olaszország is a tagja, mi állhat a hátterében, hogy Giorga Meloni mégsem utazik most Pekingbe?

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök a G20-ak szeptemberi újdelhi találkozóján bejelentette, hogy Olaszország kilép az Egy övezet és egy út kezdeményezésből (BRI), amelyhez az ország 2019 márciusában csatlakozott. Meloni egyértelműen az euroatlanti táborba pozícionálja hazáját.

A médiát a napokban amiatt is járta be a hír Orbán Viktor utazásáról, mert a fórumon ott lesz Putyin is. Ez mennyire súlyos diplomáciai húzás a magyar miniszterelnök részéről? Szubjektíven ugyanis úgy érzem, a jelen politikai-történelmi helyzetben vörös vonal egy olyan rendezvényen részt venni, ahol az orosz elnök is ott van. A szubjektív érzéseken túl. van-e és mi a jelentősége egy ilyen esetleges „összefutásnak”?

A magyar miniszterelnök mozgásában az a megdöbbentő, hogy 2022. február 24-e, az orosz támadás kezdete óta nem módosított szemernyit sem Moszkva-barát külpolitikai irányvonalán. Továbbra is mindent megtesz az euroatlanti integráció destabilizálásáért és a Balkánon olyan szeparatista politikusokat támogat, mint a Boszniai Szerb Köztársaság putyinista elnöke, Milorad Dodik, aki amerikai szankciós listán van.

Miért akarhat a magyar miniszterelnök annyira részt venni ezen a pekingi eseményen, hogy kockáztatja még a Putyinnal való találkozást is?

A miniszterelnök már évekkel ezelőtt eldöntötte, hogy olyan revansista hatalmak uszályába viszi országunkat, mint Oroszország és Kína. A NER geopolitikai vonalvezetésének eredményeképpen hazánk hétről-hétre sodródik ki abból a nyugati szövetségből, amelyhez a csatlakozást a magyarok népszavazással hagyták jóvá.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom