Karácsony alapvető változást hozott

NVZS 2020. január 23. 13:40 2020. jan. 23. 13:40

„Egyértelműen alapvető változások érhetők tetten az új fővárosi vezetés elmúlt hetvenhét napja alatt: egyrészt a stílusban és a megközelítésben, másrészt abban, hogy partnerként kezelik a választókat, akikkel párbeszédre törekszenek, bevonva őket a döntésekbe is” – mondta portálunknak Pulai András. A Publicus Intézet stratégiai igazgatóját Karácsony Gergely és csapata eddigi teljesítményéről kérdeztük. Szóba került a köztévé elhíresült beszélgetése is az ellenzéki főpolgármesterrel. Pulai szerint az „a legelvakultabb Fidesz-hívőkön kívül senkire sem hatott a propagandisták által elképzelt célnak megfelelően”.

„Ilyen rövid idő alatt a szimbolikus térben jóval egyértelműbben lehet mozogni, mint szakpolitikai téren, arról nem is szólva, hogy rossz lenne a célfüggvény, ha sikerülne száz nap alatt végrehajtania a teljes ciklusra tett vállalásokat” – szögezte le Pulai András, aki szerint bizonyos döntések persze meghozhatók – ilyenek a klímapolitikai döntések –, de ezek hatását majd csak évek múlva lehet ténylegesen érezni. A szakértő ezzel közvetve azokra, a kormányoldali sajtó által sulykolt bírálatokra is válaszolt, amelyek szerint Karácsony eltelt száz napja alatt a klímavészhelyzet kihirdetésétől eltekintve, egy választási ígéretét sem tartotta be.

Bár nem is telt még le a száz nap (a türelmi idő, amit Orbán Viktor kért Karácsonynak hívei körében), csak hetvenhét a tényleges munka megkezdése (azaz a döntéseket hozó Fővárosi Közgyűlés megalakulása óta), Pulai szerint,mégis egyértelmű és alapvető változások figyelhetők meg a főváros irányításában, ha nem is hoztak egy sor, a választási programban beígért intézkedést. Egyrészt a stílus és a megközelítés gyökeresen megváltozott a Tarlós-érához képest. Ez egyértelműen látszik a választóközpontú megközelítésben, abban, hogy „nem a politikai ukázoknak, a NER-lovagoknak, a NER-oligarcháknak, a tőlük eredő nyomásoknak való megfelelés a vezérlő elv, szemben az előző rendszerben megszokottal” – fogalmazott Pulai, aki szerint persze még időbe telik, mire kifutnak a korábbi döntések eredményei.

A másik terület, ahol alapvető változások következtek be, az, ahogyan a választókat kezelik Karácsonyék. Partnerként tekintetnek rájuk, folyamatosan konzultálnak velük, s idővel nyilvánvalóbbá is válik majd, hogy nem a választókra oktrojált megoldásokat, hanem közös megoldásokat keresnek.

Puha, kemény, keménykedő?

Karácsony egyelőre nem követett el nagy hibát, persze apróságokat fel lehet neki róni – vélekedett Pulai. Sok ellenzéki szavazó például azt gondolhatja, hogy az atlétikai világbajnokság kapcsán, túlságosan engedékeny volt a főpolgármester. Ugyanakkor itt is sikerült eredményeket elérnie: egyrészt a korábban zártnak tervezett stadion nyitottá vált, s a lakosság használhatja majd a létesítményt, másrészt kialkudott 50 milliárd forintot egészségügyi célokra a városnak cserében. „Kérdés persze, hogy ezt az üzenetet miként tudja átvinni, de én arra tippelek, hogy Karácsony meg fogja győzni a választókat arról, hogy jó üzletet kötött a kormánnyal” – szögezte le Pulai.

Karácsonnyal szemben visszatérő bírálat – az első perctől kezdve sokan mondják –, hogy nem elég kemény, pedig Orbánnal, ezzel a rezsimmel csakis keményen lehet fellépni – vetettük fel. Pulai szerint azonban hiába mondták, hogy ilyen karakterrel nem lehet nyerni, Karácsony nyert, aminek az oka az, hogy önazonos. „Az önazonos karakterek képesek ugyanis nyerni, és Karácsony valóban nem a mindenáron konfrontálódó típus – szemben mondjuk Orbánnal vagy akár Tarlóssal –, Karácsony nem harcol öncélúan” – fejtette ki Pulai. Úgy látja, hogy egyelőre működik – még a kormánnyal szemben is – az, hogy Karácsony kedvesebb, együttműködőbb karakterére építenek, ám amikor szükséges, megmutatja, hogy tud szigorúbb és keményebb is lenni.

„Egyszerűen nem igaz az a tétel, hogy ebben az Orbán-féle harcias térben csak ugyanolyan harcias módon lehet mozogni – ellenkezőleg, erős politikai igény van ilyen viselkedésre”, bár „kérdés, hogy sikerre vezet-e majd minden erősebb megnyilvánulása”.  Karácsony azt is megmutatta már, hogy igenis tud erős lenni: például erős ultimátum volt december 30-án, hogy a kormánynak egy napja van arra, hogy kiadja az atlétikai vb-hez szükséges aláírásának feltételéül szabott módosításokat – ezeket a kormány december 31-én ki is adta”.

Konkrét változásokra várva

A konkrét változásokra azért is várni kell még, mert egyelőre a Tarlós-féle költségvetéssel működik a főváros, február-márciusban fogadják csak el az első Karácsony-büdzsét, ami persze óhatatlanul tartalmaz majd a múltból hozott örökséget (hiszen évekre elhúzódó programok, projektek, kötelezettségek is vannak), de az – ha nem is száz százalékosan – már inkább képviseli majd az új városvezetés filozófiáját. Pulai arra számít, hogy már most márciustól nagy és érzékelhető, de később még nyilvánvalóbb lesz a változás, függően persze a városvezetés és a Fővárosi Közgyűlés közötti alkufolyamatok eredményétől, s még inkább a főváros és a kormány közötti alkuk kimenetelétől, attól, hogy Karácsonyéknak mit sikerül elérni a kormánynál.

Rossz rendőr – jó rendőr

A kormánynak több szintje is van: egyrészt a központi kormány, amit Orbán, Gulyás és a szakminiszterek, szakminisztériumok képviselnek, másrészt a Budapestre fókuszáló, tartalmilag, finanszírozásban és személyi állományban is láthatóan egyre inkább megerősített  Fürjes Balázs – Vitézy Dávid csapat. Az utóbbi napok fejleményeit látva, nem kizárt, hogy a kormányon belül törésvonal alakul ki, mivel ez utóbbi csapat sokkal együttműködőbbnek tűnik Karácsonyékkal – mutatott rá Pulai. Mindenesetre az látszik, hogy Fürjes lesz az emberarcú Fidesz Budapesten.

Igennel válaszolt felvetésünkre, hogy ez nem inkább egy politikai játszma-e, azaz a rossz rendőr - jó rendőr játék. Orbán érdeke, hogy a Fidesz visszaszerezze magának a fővárost s tudja, hogy ehhez Budapest-kompatibilis arcokra van szüksége. A kommunikáció szintjén azonban mindenképpen látszik egyfajta belső elmozdulás – mondta.

Kérdés persze, hogy mennyire sikerülhet Fürjeséknek átverni Orbánnál azokat a pontokat, amelyekben egyetértenek Karácsonyékkal. Elsősorban Orbán iránymutatása szerint folynak a dolgok, az azonban nem kizárt hogy a játszmának lesz egy olyan kimenetele, ami összességében jobb és hasznosabb helyzetet teremt a választópolgárok számára.

A nagy kérdés, hogy ki fogja ennek a politikai hasznát learatni, a kormány vagy a fővárosi vezetés – vetette fel Pulai. Erre egyelőre nem lehet választ adni, már csak azért sem, mert eddig még nem voltak kemény politikai döntések –  például a metróról, a hidakról, stb..

A visszafelé elsült fegyver

S hogy a fővárosi választópolgárok hogy értékelik Karácsony eddigi ténykedését? Erről többet meg lehet tudni a jövő héten induló felmérésből, amit majd február elején tesznek közzé – mondta Pulai.  

Abban már benne lesz Karácsony eheti köztelevízióban történt szereplésének lecsapódása is, ami – Pulai szavai szerint – „behatározhatatlan műfajú esemény volt”. „ A királyi tévé propagandistái lábon lőtték magukat, s a szándékaikkal szemben nagy szívességet tettek Karácsonynak” – sommázta. Úgy látja, hogy a legelvakultabb Fidesz-hívőkön kívül, senkire sem hatott a propagandisták által elképzelt célnak megfelelően a beszélgetés, amely az ellenzéki táborban és a bizonytalanok körében egyértelműen a főpolgármester malmára hajtotta a vizet.

Szavait látszik alátámasztani Fürjes Balázs Twitter-üzenete is („Jó, hogy nem a választás előtt készült az M1 Karácsony interjú – több ellenzéki, kevesebb fideszes polgármester és képviselő lenne, érthetően. Sokszor éri méltatlan támadás a köztévét, de ez a tegnapi vállalhatatlan volt. Vállalhatatlan a főpolgármester és a budapestiek felé.”)

Pulai ezzel kapcsolatban arra emlékeztetett, amikor a választások előtt nem sokkal Tarlós István lemondásra szólította fel a botrányba keveredett győri polgármestert, Borkai Zsoltot. „Látja, hogy a saját rendszere hibát követett el, s kommunikációs szinten megpróbálja másként láttatni, de Tarlósnak nem sikerült a bűvészmutatvány” – mutatott rá. Pulai azt sem zárja ki, hogy Fürjes előre egyeztetett arról, hogy ilyen módon próbálja meg korrigálni a hibát, s szólni azokhoz a fideszes és ellenzéki szavazókhoz, akikben rossz érzéseket keltett a beszélgetés.