Karácsony: ez egy olyan helyzet, amivel élni kell, de visszaélni tilos

HírKlikk 2020. március 25. 18:48 2020. márc. 25. 18:48

A főpolgármester a veszélyhelyzetben is csak olyan döntéseket hoz, amiket a Fővárosi Közgyűlés többsége támogat, még akkor is, ha a testület feladat- és hatáskörében eljárhat.

Karácsony Gergely a Facebookon közzétett videóban beszélt arról, hogy a veszélyhelyzet miatt, ezen a héten a Fővárosi Közgyűlés nem ülésezik, ezért ő hoz helyette döntéseket.

 

Nem én szeretnék teljhatalmat, hanem a törvények ruházzák rám azt a felelősséget, hogy a veszélyhelyzet idején, a Fővárosi Közgyűlés nevében eljárva, én hozzam meg a döntéseket.

 

A főpolgármester azonban kijelentette, hogy ez olyan helyzet, amivel élni kell, de visszaélni tilos, és hogy most is csak olyan döntéseket hoz meg, amiket a Fővárosi Közgyűlés többsége támogat.

Karácsony – bár a törvény feljogosítaná az egyszemélyes döntéshozatalra – szerdán egyeztetett a közgyűlés valamennyi frakciójával és a független képviselőkkel is.

Mint mondta, különösen fontos lenne a jelenlegi helyzetben, hogy a politikai szereplők ne az ellenséget, hanem a szövetségest lássák egymásban, és, hogy módosítják azokat az előterjesztéseket, amelyeket nem övez teljes körű politikai konszenzus.

Ilyen konszenzus mellett döntött Rudolf Péter Vígszínház-igazgatói kinevezéséről, a járvány elleni védelem forrásaira átcsoportosított egymilliárd forintról és így fognak dönteni a fővárosi önkormányzat bérlőiként komoly gondba került kis- és középvállalkozások megsegítésről is.

Forrás: MTI/Hírklikk