Karácsony Gergely nyert az újra számolás után is

HírKlikk 2024. június 14. 19:40 2024. jún. 14. 19:40

Nagyon kis különbséggel ugyan, de Karácsony Gergely nyert a főpolgármesteri választáson.

A vasárnapi eredmények után Vitézy Dávid kérte az érvénytelen szavazatok újra számlálását, mert információi szerint több helyen is hibák történhettek.

A Hírklikk értesülése szerint Karácsony Gergely az újra számolás után is nyert, mégpedig 41 szavazattal. A Nemzeti Választási Bizottság most tartja a sajtótájékoztatóját. 

A jelenleg is folyó tájékoztatón elmondták a pontos számokat is. Eszerint:

Karácsony Gergelyre plusz 112, Vitézy Dávidra + 395, Grundtner Andrásra pedig plusz 53 érvényes szavazatot mondott ki a testület. 

Az ülést több médium is közvetíti élőben. A tudósításokban behallatszott a Karácsony hívására az épület előtt hat órakor tartott tüntetés után ott maradók ujjongása.

A tagok sorra mondták el a véleményüket, és szinte egyöntetű volt a vélemény, hogy a csütörtöki ülés előkészítése pocsék volt. Nem volt idő felkészülni, s az újraszámlásról született döntéshez benyújtott dokumentumokkal kapcsolatban többen felhívták a figyelmet arra, hogy azok megkérdőjelezhetőek voltak, mert egyenszöveget tartalmaztak. 

Szóba kerültek a hiányosságok is, és több javaslat is elhangzott arra vonatkozóan, hogyan kellene orvosolni azokat a jövőben. A rendszer adminisztratív hiányosságai is szóba kerültek, például a csomagok lezárása nem volt maradéktalanul biztosított. Nem elegendő a bizalmi elv, olyan rendszert kell kidolgozni, ami kizárja a manipulációt.

Volt olyan vélemény is, miszerint az újraszámlálás jó dolog, de jogszerűtlen volt annak az elrendelése szerdán. 

A második fellebbezést elutasították, mint nem alapost. Ez arról szólt, hogy nem volt megfelelő és átlátható a kihúzott jelölt neve, és emiatt volt a szokásosnál több érvénytelen szavazat, s emiatt tartsanak új szavazást. Ebben nem volt egyetértés: volt, aki ellenvéleményt fogalmazott meg ebben az ügyben.

A DK küldötte a határozati javaslatnak csak ezzel a részével nem értett egyet, s kérte, hogy a két taglalt témáról (érvénytelen szavazatok újraszámlálása és Vitézy kérelme a VII. és a IV kerületi új szavazásáról) szavazzanak külön-külön, végül ezt elvetették. 

Végül az eredeti határozattervezetről szavaztak, amit 16 igen szavazattal elfogadtak. A jogerős választási eredményhez még két jogorvoslati eljárásnak kell lezárulnia.

„Az újraszámlálás eredményéhez gratulálok Karácsony Gergely főpolgármesternek” – írta a Facebook-oldalán Vitézy Dávid, aki hivatalosan is elveszítette a főpolgármester-választást.

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom