Karácsony Gergely országos népszavazást kezdeményez a Fudan egyetemről

HírKlikk 2021. június 11. 20:25 2021. jún. 11. 20:25

A főpolgármester a Facebookon reagált Orbán Viktor tegnapi kijelentésére és leszögezte, hogy a kínai egyetem nemcsak a budapestiek ügye, ezért országos népszavazásra van szükség, még a választások előtt.

Tegnap Orbán Viktor azt mondta, a kínai kommunista egyetemről majd a budapestiek dönthetnek népszavazáson. Majd még aznap délután a fideszesek beadnak olyan módosítókat a Fudan törvényhez, amelyek bebetonoznák ezt a beruházást és a kormánynak adnák a jogkört, hogy elvegyék a vidéki fiataloknak elérhető lakhatást biztosító Diákváros területét, és eladósítanák Magyarországot 500 milliárd forinttal Kínának – írja Karácsony Gergely a Facebook oldalán.

Hozzáteszi, hogy Orbán legalább három dologban téved.

„1. Nem lesz kínai kommunista egyetem a Diákváros helyén, csakis a Diákváros épülhet meg ott, hogy legyen elég megfizethető kollégiumi hely a vidéki fiataloknak is.

2. Nem adósodunk el Kínának, nem kell a brutális összegű hitel, ezt közösen írjuk meg a kínai elnöknek a miniszterelnök-jelöltekkel.

3. És téved a miniszterelnök abban is, hogy a kínai kommunista egyetemről budapesti helyi népszavazás dönt majd a választások után. Egyrészt a budapestiek ezekben a napokban nyilvánítanak véleményt a budapesti konzultáció keretében (itt lehet még szavazni: http://ahang.hu/fudan). Másrészt ez nem csak Budapest ügye, hiszen minden magyart tervez eladósítani a kormány és pont a vidéki magyar fiataloknak jelentene elérhető lakhatást a Fudan helyén épülő Diákváros. Harmadrészt nem a választások után, hanem itt és most van erre szükség."

A bejegyzését a főpolgármester azzal zárta, hogy  „A miniszterelnök szavahihetőségének maradékát azzal mentheti a Fidesz, ha a „közéleti vitára alkalmas” Fudan-törvényt azonnali hatállyal visszavonja, és támogatja az ügyben országos népszavazás kiírását."

Forrás: Facebook