Karácsony Mihály: amíg van költségvetése egy országnak, addig nyugdíj is van

HírKlikk 2023. március 22. 08:00 2023. márc. 22. 08:00

Miközben a nyugdíjasok a magas inflációtól szenvednek, nem hibáztatják döntően a kormányt, jól hat a propagandagépezet – mondta a Klikk TV Mélyvíz című műsorában Karácsony Mihály, a Nyugdíjas Parlament elnöke. Hozzátette, hat, hogy elterelik a figyelmet a szankciókkal, a háborúval, azzal, hogy az energia-árrobbanás ebből ered, de Orbán küzd ez ellen. A kormány egyébként senkire sem hallgat, még az általa létrehozott Idősügyi Tanácsra sem. A szakember beszélt arról is, hogy nagy hiba az idősekre eltartottként tekinteni.

 „Egy ember az életében sokkal több nyugdíjat fizet be, mint amit később nyugdíjasként megkap. Átlagban 38 év szolgálati időt teljesítenek az emberek, ez után nagyjából 51 millió forintot fizetnek be, majd átlagosan nyolc évet töltenek nyugdíjban – bár a férfiak 40 százaléka nem is éri meg a nyugdíjazást – ez idő alatt 21 milliót kapnak meg átlagosan.”

Az egy dolog, hogy a befizetésnek a felét sem fizetik vissza, de a nyugdíjasok ma ugyanúgy adóznak, mint mások, fizetik az áfát, a jövedéki adókat, az ingatlanadót, mindenféle illetéket, ők csak egy dolgot nem fizetnek, a szja-t – hívta fel a figyelmet Karácsony Mihály. Rámutatott, az idősek részt vesznek a társadalom egészséges működésében, például a bírósági tárgyaláson a bíró és két elnök ül, ők 90 százalékban idős emberek, a választási bizottságok hét százaléka idős ember, akik nem az alkalmanként kapott 5 ezer forintért mennek el, hanem viszi őket a bölcsesség, a tapasztalat.

Új jelenség a nyugdíjasok körében, hogy szégyellik, ha nincs pénzük megvenni az élelmiszert, mosógép helyett teknőben mosnak, és egyre többet gondolnak a saját temetésükre, amire félrerakják a kis pénzüket és most hozzá kell nyúlni – mondta a szervezet elnöke. Nem mennek el orvoshoz, mert nem tudják kiváltani a gyógyszert, lyukas a pulóverük, nem mennek közösségbe, nem csináltatják meg a fogukat – sorolta a nehézségeket, amelyek az élelmiszerárak emelkedése mellett jelentősen megterhelik az idősek pénztárcáját.

Luxemburgban nem azért magas a nyugdíj, mert sokan vannak, hanem azért, mert akkora a hozzáadott érték – mondta Karácsony Mihály. „Magyarországon attól függ, hogy sok vagy kevés a felosztható javak mennyisége, hogy hány okos, képzett, művelt ember van. Ha megnézzük, hogy mennyi a bejelentett szabadalmak száma, amely az elmúlt tíz évben rohamosan csökkent, ha megnézzük, hogy mennyi az iskolaelhagyók száma, az viszont rohamosan nő. Ha valami miatt kell aggódni, akkor azért, hogy a felnövekvő nemzedék nem elég okos, nem elég művelt, nem elég versenyképes, de lehet, hogy a kormánynak ez a célja.”

A Nyugdíjas Parlament elnöke emlékeztetett, van öt olyan terület, amely az elmúlt 40-50 évben nagyon beégett az emberek retinájába, és az arra jó, hogy leszereljen minden elégedetlenkedőt és minden más gondolkodást béklyóba kössön. Az egyik ilyen a népesség. „Kihozta tavaly a KSH a népszámlálás eredményeit, amely szerint a gyakran emlegetett 10 millióból csak 9,6 millióan vagyunk és ebből azt a következtetést vonják le, hogy bajban vannak a leendő nyugdíjasok, nem lesz, aki majd megtermeli a nyugdíjakat.”

Közgazdászok is figyelmeztetnek, semmi köze nincs egymáshoz annak, hogy egy országban mennyien vannak és mennyi a nyugdíj. „Ma nincs olyan, hogy nyugdíjkassza, ezzel lehet hülyíteni embereket, sőt ezzel is indokolták a kata megszűntetését, hogy nem bírja majd el a nyugdíjkassza. Amíg van költségvetése egy országnak, addig nyugdíj is van.”

A mai nyugdíjrendszer legnagyobb baja, hogy egyre jobban növekszik a távolság a legalacsonyabb és a legmagasabb nyugdíjak között, illetve, hogy míg 2019-ben a GDP 11 százalékát fordították nyugdíjra, addig ma 7,8 százalékát – tért át a mai problémákra. Karácsony Mihály szerint, amit az Európai Unió előír, abban lesznek viták és sajnos az OECD és sokan nálunk is azt mondják, nem kell megállni a 65 éves korhatárnál. „Ma, Magyarországon az egészségben eltöltött idő a férfiaknál 61,9 a nőknél, 62,4 év. Mire a nyugdíjkorhatárt elérik a magyarok, krónikus betegségek tömkelegével küszködő, legyengült állapotban vannak, nekik emelni a korhatárt? Nyilván azok mondják, akik nagyon szerencsés helyzetben vannak.”

10-15 éven belül nem lesz nyugdíjkorhatár-emelés – jelentette ki a Nyugdíjas Parlament elnöke, és hozzátette, sajnos arra vagyunk szocializálva, ha nem tetszik nekünk valami, akkor sem megyünk utcára, elmegyünk a sajtóhoz panaszkodni, de az, hogy mi aktívan reszt vegyünk a szándék megváltoztatásában, ahhoz nem vagyunk elegek.

A Klikk TV Mélyvíz című műsora ide kattintva nézhető meg.