Karácsony Mihály: megnyomorodva mennek nyugdíjba, ha egyáltalán megérik

HírKlikk 2024. október 1. 18:20 2024. okt. 1. 18:20

A Nyugdíjas Parlament elnöke, Karácsony Mihály szerint a férfiak 40 százaléka egy életen át fizet, aztán meghal egy fillér nélkül.

Sulyok Tamástól várnak segítséget az időseket képviselő szervezetek az alacsony nyugdíjak miatt. Karácsony Mihály a Nyugdíjas Parlament elnöke kereste meg a köztársasági elnököt még augusztusban. A Sándor-palota válaszában nem vitatta, hogy szükség lenne az idősek életkörülményeinek javítására, hozzátették ugyanakkor, hogy ez nem az államfő feladata és felelőssége.

Karácsony Mihály az ATV Egyenes beszéd című műsorában hétfőn emlékeztetett: folyamatosan csökken a megtermelt közös vagyonunkból, a GDP-ből a nyugdíjra fordítható összeg. 2010-ben a GDP 11 százalékát fordították a nyugdíjakra, 2021-ben már csak a 7 százalékát.

Karácsony szerint ennek az az oka, hogy az idősek nagy része még mindig a Fideszre szavaz, ezért úgy gondolkodnak, hogy ezek szerint „nem olyan nagy baj, ha nem adunk oda pénzt”.

A kormány megbízásából készült OECD jelentés azt ajánlja, hogy a nyugdíjrendszer finanszírozhatósága érdekében fokozatosan emeljék tovább a jelenlegi 65 éves nyugdíjkorhatárt: 2045-re 67 évre, 2070-re pedig 69 évre.

„Én ezt egy borzasztó egyoldalú fiskális megközelítésnek tartom. Az Európai Unió azt kérte, hogy az új rendszer legyen fenntartható és méltányos. Ez az anyag csak a fenntarthatóságról szól. Abszurd számok vannak benne. Tudjuk, hogy ma a férfiak 40 százaléka nem éli meg a 65 évet.  Hogy akarnak emelni? Tudjuk, hogy az egészségben eltöltött idő a férfiaknál 62,4 év, a nőknél 63,8 év. Már most, 65 évesen is megnyomorodva, krónikus betegségekkel terhelten mennek nyugdíjba az emberek, már, akik egyáltalán megélik a korhatárt” – fakadt ki az adásban Karácsony Mihály.

Karácsony a Nők 40 program fokozatos kivezetésével sem ért egyet.

A 13. havi nyugdíj kifizetésnek korlátozása a magas nyugdíjak esetében ugyanakkor tetszik a nyugdíjas parlament elnökének. Mint elmondta, álláspontjuk szerint „ezt egyforma összegben kellene mindenkinek adni, mondjuk az átlagnyugdíj mértékét kapja meg mindenki.”

Forrás: atv.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom