Karsai Dániel nem adja fel, amíg tud kommunikálni

HírKlikk 2024. február 22. 12:10 2024. feb. 22. 12:10

Amíg megoldható, hogy kifejezze a gondolatait, nem hozza meg az életvégi döntést, de annak jogát meg szeretné kapni, hogy ne kelljen eltűrnie emberhez méltatlan helyzetet – mondta Karsai Dániel.

Az életvégi döntések ügyében közéleti vitát, pert, népszavazást, kegyelmi lehetőséget kezdeményező alkotmányjogász az elmúlt hetek eseményeiről is beszélt a Szabad Európának adott interjúban.

Karsai Dániel felhívást tett közzé: ne szavazzanak a Fideszre az EP-választáson. Ezt az interjúban azzal indokolta, hogy a kormány annyira nem tesz semmit ezekben a fontos ügyekben, mint az egészségügy, a gyermekvédelem és az életvégi döntésekhez való jog, ezért muszáj volt valamilyen erősebb figyelemfelhíváshoz folyamodni, és nem volt jobb ötlete, mint ez. Remélem, hogy a kormány előbb-utóbb úgy véli, meg kell szólalnia ezekben az ügyekben, mert eddig nem tette.

Azt is hangsúlyozta: „meg fogom keresni a következő köztársasági elnököt, legyen bárki. A javaslatom lényege, hogy a köztársasági elnök nyilvánosan vállalja fel előre, hogy gyógyíthatatlan betegek esetében – akik az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen szenvedésnek vannak kitéve – kegyelmet ad az öngyilkosságukban közreműködő személyeknek, családtagoknak, barátoknak, egészségügyi személyzetnek." 

Forrás: Szabad Európa