Karsai György: ez egy nagyon szomorú történet, leginkább az SZFE rektora számára

HírKlikk 2022. szeptember 18. 07:50 2022. szept. 18. 07:50

Bár a nemzetközi tekintélyű professzort azonnali és statáriális hatállyal kirúgta a Színház- és Filmművészeti Egyetem színészrektora, Rátóti Zoltán, Karsai György még az intézmény Doktori Iskolájának vezetőjeként működhet, legalábbis az aktuális vizsgáztatások végéig. A hatalmas visszhangot kiváltó eset részleteiről beszélt Németh Péternek a Klikk TV Mélyvíz című műsorában.

„Valószínűleg rájöttek arra, hogy nem olyan egyszerű és egészséges az egyetem szempontjából, ha a szeptember elsején kezdődő tanév előtt három nappal meg akarnak szabadulni tőlem” – vélte Karsai György. Főleg, hogy az órarendeket már kidolgozták, a doktori védési folyamatokat kitűzték, a bizottságok összeálltak, melyekben ő maga is érintett szakmailag. 

Mint mondta, azóta sem kapott semmilyen hivatalos értesítést az egyetem vezetésétől, de „a doktorandusok írtak egy tiltakozó levelet a rektornak a történtek miatt, s egyáltalán, hogy engem miért kell kirúgni. Erre már érkezett egy meglepő fordulatot tartalmazó válaszféle, amivel lezártnak tekintették az ügyet. Az ő kérésükre hivatkozva ’engedélyezi’ Rátóti, hogy a folyamatban lévő doktori ügyeket még vigyem, bár erről hivatalos értesítést nem kaptam.”

Teszi mindezt egy olyan vezető, aki eredetileg színész, de valamiféle sajátos helyzetnek köszönhetően, éppen rektorként tevékenykedik. Az pedig megválaszolatlan kérdés, hogy mi viszi rá egy ilyen lépésre.

„Ezt nem tudom, de emberileg ez nagyon szomorú történet Rátóti Zoltán számára. Őszintén sajnálom őt. 30 éve ismerjük egymást, volt idő, amikor már-már a baráti szintet súrolt a kapcsolatunk, jelentős munkakapcsolatban voltunk, rendszeresen kért tőlem segítséget szerepértelmezéshez és hasonlók.”

Karsai professzor a történtek ellenére sem érzi, hogy mindezt meg kellene tagadnia, amint azt sem, hogy Rátóti egy tehetséges színész volt, „de ha a tehetséget nem ápolják, akkor az bizony el tud kopni.”   

Úgy véli, nem az ő dolga kideríteni, mi az oka annak, hogy ilyen lett a hajdan jó színész. „Én mindenesetre úgy jöttem el augusztus 26-án az irodájából, hogy az ajtóból visszafordulva még egyszer megkérdeztem: Zoli, túl vagyunk mindenen, rendben, kirúgtál, de legalább az elmúlt 30 évre tekintettel, egy mondatot mondj arról, hogy miért? Rosszul tanítottam a 27 évben, vagy panasz érkezett rám, esetleg egy kollégát bánthattam meg? Annyit tudott csak újra és újra mondani, hogy nem tartozik válaszadással.”

Karsai György nem tagadta, hogy megviselte ez az egész procedúra, bár higgadtan reagált a nyilvánosság előtt a történtekre. S megosztott egy személyes gondolatot is, amit Rátótinak címzett még az utolsó találkozáskor. „Azt mondtam neki távoztomban, hogy látod Zoli, ez a baj a te egész rektori működéseddel, hogy nem veszed észre, mivé lettél.”

A Klikk TV Mélyvíz című műsora itt nézhető meg.

Forrás: Hírklikk