Kásler elveszi a fogorvosok lélegeztetőgépeit

Kardos Ernő 2020. március 17. 22:40 2020. márc. 17. 22:40

„Uram, ez már statárium!” – emeli fel hangját a fogorvos, aki ugyancsak meglepő levelet kapott ma a minisztertől. Emberünk neve azért lényegtelen, mert további 4 ezer fogorvos kapott felszólítást Kásler Miklóstól, akivel valószínű egyikük sincs levelező viszonyban.

Kásler miniszter, – mint kiváló intézetvezető – úgy döntött, hogy két hónappal a koronavírus világjárvány elkezdése után, mégiscsak utánanéz a dolgoknak. A március 17-én keltezett levelében azt igyekszik megtudakolni, hogy hány lélegeztető- és altatógép van a fogorvosoknál. Ezen kívül még az is érdekli a minisztert, hogy az említett műszerek közül van-e még használható, és hány működésképtelen. Ha már a roncsokat is leltárba akarják venni, akkor nagy lehet a baj. Fogorvosunk szerint, nincs olyan elavult orvosi műszer, amit ne lehetne méregdrágán felújítani.

Az adatszolgáltatásra felszólító, délelőtt kipostázott levélre ma válaszolni kellett volna. Délután kettőig. Ha eddig kételkedtünk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy pánikba esett az intézetvezető miniszter. Rádöbbenhetett, hogy a tízparancsolat a koronavírus ellen talán mégsem elég hatásos. Ha ugyanis a fertőzés áldozatai valóban olyan tempóban szaporodnak, ahogy azt a hálózatkutatók jelzik, akkor itt még ma kéne néhány száz, esetleg több ezer lélegeztető, s ennek érdekében le kell seperni a padlás is. Ezért születhetett meg a fogorvosokhoz érkező levél.

Persze, a miniszter már hónapokkal ezelőtt is beindíthatta volna az adatszolgáltatást, amikor a járvány valahol Kínában szedte az áldozatait. Akkor azonban Kásler intézetvezető sokirányú szakértelme épp arra kellett, hogy a szélsőséges, némileg nyilas Nyírő Józsefet és a zsidógyűlölő Wass Albertet próbálja besuszterolni a Nemzeti alaptantervbe. Sikerült. Ezért aztán egyesek nem kaptak levegőt, de a miniszter elenyésző kisebbségről beszélt, azok akár meg is fulladhatnak.

A koronavírus – mint kiderült – nemcsak a tízparancsolatra immunis, de még a nemzeti érzelmű elvtársakat sem kíméli. Ne adj’ Isten, még Kövér Lacit is leterítheti. Mi lesz így a nemzettel? – gondolhatta Kásler miniszter, aki egyébként pályáján állítólag szájsebészeti szakvizsgát is tett. Ezért aztán nagyon meglepő, hogy a kiváló intézetvezető nem tudja, hogy a maszek fogorvosoknak nincs lélegeztetőjük.

Nem szeretnénk Kásler Miklós hatalmas intézményvezetői szakértelmét kétségbe vonni, de az egyetlen perc alatt kideríthető, hogy az egész országban legfeljebb 20 lélegeztető készülék lehet szájsebészetek, klinikák tulajdonában. Ezek leltározásához azonban nem kell minden fogorvosnak levelet írni.

Persze ne legyünk azért annyira kicsinyesek, 20 lélegeztető is számíthat. Ha valaki a vírust támadása miatt, már képtelen friss oxigénhez jutni, akkor egyetlen gép is elég. Hiszen életet ment, tehát minden egyes masinára szükség van. Akkor viszont Kásler miniszter figyelmét szeretnénk felhívni arra a tényre, hogy Hadházy képviselő korábban életmentő lélegeztetők túlárazásáról írt. A Kásler miniszter alá tartozó Állami Egészségügyi Központ először tripla áron akart megvenni 160 lélegeztetőt, de miután a független képviselő a korrupcióra felhívta a figyelmet, akkor arcátlanul „csak” dupla áron ütötték nyélbe az üzletet. Vagyis, ha a piaci árat alkalmazzák, akkor további 160 gépet lehetett volna venni. De akkor erről Kásler úr senkinek sem írt levelet.