Kásler: Magyarországon élni jó, mert kívánatos hely

HírKlikk 2018. szeptember 22. 06:39 2018. szept. 22. 06:39

A több, mint 14 eltérő feladatot integráló EMMI minisztere szerint mindennek a mértéke maga az ember. Kásler MIklós szerint ez szervezi egybe feladatait, mert a család a leghatékonyabb együttélési forma, betegségügy helyett pedig egészségügyre van szükség.

Kásler Miklós új szemléletű, népegészségügyi programot hirdetett, melynek központja a megelőzés, ezáltal a nemzetépítés.

Ez nem négyéves választási program a miniszter szerint, hisz eredményei 20-30 év múlva lesznek láthatóak. A károsító tényezők kiiktatása „földben, vízben, levegőben”, úgymint a dohányzás, az alkohol, táplálkozás, a mozgás példája bizonyítja, hogy a különböző témák középpontjában, végpontjában maga az ember van.

Minden téma, az EMMI minden eltérő feladatköre erre mutat, az oktatástól az egészségügyön át a kultúráig az ember körül csúcsosodik.

A Magyarországot rasszizmussal és kirekesztéssel megbélyegzők vádjaira reagálva Kásler Miklós azt mondta: „Magyarországon élni jó, mert kívánatos hely”.

Perzsa, arab, színes bőrű orvosok jönnek például hazánkba a világ minden részéről, de amerikaiak és németek is vannak itt. Az orvosként megélt tapasztalata ellentmond az idegengyűlölet és rasszizmus vádjának.

Kásler úgy látja: a magyarság világ életében befogadó nemzet volt. Az eleve eltérő törzsek szövetségét alkotó többgyökerű magyarság azokat, akiket itt talált, avarokat, morvákat hamar beolvasztotta. Akik később jöttek, kunok, jászok is itt találtak otthonra.

Lehettek délszláv menekültek vagy betelepített németek: mindenkit kivétel nélkül befogadtunk, és autonóm közösségeket alkothattak nálunk. A „hungaricus” kifejezés mindenkire, nem csak a magyar etnikumra vonatkozott - mondta Kásler a HírTv  Péntek9 című műsorában