Kattintásvadász címek, álhírek - újra lecsapott a rendőrség

HírKlikk 2020. április 10. 09:55 2020. ápr. 10. 09:55

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) kiberbűnözés elleni főosztálya több nyomozást indított közveszéllyel fenyegetés bűntett elkövetésének gyanúja miatt, ismeretlen tettesek ellen.

A nyomozások olyan különböző, internetes oldalakon megjelentetett cikkekre irányulnak, amelyek a köznyugalom megzavarására alkalmas módon, valótlan tényállításokat tartalmaznak a koronavírus magyarországi megjelenésével kapcsolatosan. Többek között ilyenek voltak azok a cikkek is, amelyek azt a valótlan hírt terjesztették, hogy Magyarországon már januárban több magyar állampolgárságú ember fertőződött meg a kínai eredetű koronavírussal és halt meg a fertőzés miatt, holott ekkor a járvány még nem jelent meg hazánkban.

A nyomozások során, sikerült feltárni több tucat „kamuportált” és a hozzájuk kapcsolódó Facebook oldalakat üzemeltető hálózatot. Az elkövetők a köznyugalom megzavarására alkalmas tartalmakat kattintásvadász címekkel látták el, hogy azokat minél több – a nyomozás adatai szerint alkalmanként több százezer – felhasználóhoz juttathassák el. A cikkek megírását követően, a közzétett álhíreket a hálózat tagjai által üzemeltetett közösségi média-felületeken osztották meg, amelyeken gyorsan elterjedtek a valótlan tényállítások. Ezzel a hálózathoz tartozó oldalak szerkesztőinek az volt a céljuk, hogy az álhírek minél szélesebb körben terjedjenek és a kattintásszám után, minél nagyobb hirdetési bevételre tegyenek szert.

A KR NNI kiberbűnőzés elleni főosztálya az álhírek írásával és terjesztésével foglakozó szervezetek felszámolása érdekében, az elmúlt hónapokban több összehangolt műveletet hajtott végre, amelynek keretében 2020. április 8-án újabb akciót tartott Battonyán, ahol a nyomozók kutatást végeztek és számos informatikai eszközt foglaltak le. Az eljárás során, egy férfit gyanúsítottként hallgattak ki, aki a továbbiakban szabadlábon védekezik – írja a police.hu.

Forrás: police.hu