Kemény és egyértelmű üzenet a CEU rektorától

NVZS 2019. november 19. 18:18 2019. nov. 19. 18:18

„A CEU körüli harc az Európa és Amerika számára egykor közös értékek megvédelmezéséről szóló, szélesebb körű küzdelem része” – mondta a Financial Times-nak Michael Ignatieff. A CEU elnök-rektora szerint az EU-nak a Budapestre áramló hatalmas pénzek ellenére sincs lehetősége arra, hogy rákényszerítse a tagállamot az alapvető európai értékek tiszteletben tartására. Arról is beszélt, hogy a CEU-val szembeni magatartás „az Egyesült Államok hatalma csökkenésének nagyon egyértelmű jele”.

A CEU bécsi kampuszának pénteki megnyitása alkalmából a lap „Soros búcsút int Budapestnek” című cikkében ismertette az egyetem történetét, azt, hogy a társadalmi és humanitárius tudományok terén a világ 100 legjobb egyeteme között van, és mindenekelőtt azt, hogy az Orbán-kormány hogyan szorította ki Magyarországról az intézményt. Az újságírónak nyilatkozott Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora a budapesti kampuszon lévő irodájában. 

Beszélt arról, hogy az egyetem tervei szerint megtartja a nemrég felújított budapesti kampuszát, de jövőre már minden jelentősebb kurzus Bécsben lesz. Budapestről azért kellett elköltözni, mert lehetetlenné vált az amerikai diplomák kiadása. 

Úgy látja: a CEU körüli harc az Európa és Amerika számára egykor közös értékek megvédelmezéséről szóló, szélesebb körű küzdelem része. „Az EU-nak a Budapestre áramló hatalmas pénzek ellenére sincs lehetősége arra, hogy rákényszerítse a tagállamokat ara, hogy tiszteletben tartsák az alapvető európai értékeket, amelyek között az első az akadémiai szabadság. Ignatieff szerint a CEU-val szembeni magatartás „az Egyesült Államok hatalma csökkenésének nagyon egyértelmű jele”. Felhozta azt is, hogy David Cornstein amerikai nagykövet a kongresszusi meghallgatásán azt mondta, hogy megvédelmezi a CEU-t, de utána összemelegedett Orbánnal. A támogatás hiánya veszélyes jelzést küldött más vezetőknek, akik szemben állnak a nyíltság értékeivel. 

„Ha nincs olyan amerikai kormány, amely azt mondaná, hogy a külföldön működő amerikai egyetemek az amerikai értékek és érdekek fontos képviselői, akkor ez következményekkel járhat a többi amerikai egyetemre is Kínában, Szingapúrban, Abu Dzabiban és másutt” – szögezte le, és hozzátette: a jelek szerint a Trump-kormányzat ezt nem érti. 

Soros György az ünnepségen a legélesebb bírálatot az Orbán-kormánynak tartogatta: „A CEU kitartóan védte az akadémiai szabadság elvét Orbán Viktor korrupt kormányának támadásai ellen” –mondta. Leszögezte, hogy nem érzi magát biztonságban Budapesten, és bejelentette: újabb 750 millió dollárt biztosít a CEU, mint az azonosan gondolkodó felsőoktatási intézmények hálózatának fontos része számára.