Keresik a tudomány új arcait

Millei Ilona 2020. szeptember 15. 18:50 2020. szept. 15. 18:50

A FameLab tudománykommunikációs verseny tavasszal elmaradt döntőjét 2020. szeptember 16-án délután 5-től tartják meg az MTA Székház Dísztermében. Idén a járványveszély miatt, a zsűri a jelentkezők videói alapján választotta ki azt a 13 döntőst, akik ekkor személyesen is bizonyíthatják előadói tehetségüket. A magyarországi forduló győztese képviseli majd hazánkat a FameLab nemzetközi döntőjében.

A szerdai versenyen a résztvevőknek három percük van arra, hogy kutatási témájukat közérthetően, figyelemfelkeltően ismertessék, meggyőzzék a zsűrit és a közönséget egy olyan előadással, amelyben a tartalom, a közérthetőség és a személyes karizma is számít. A versenyre természettudományi, műszaki, orvosi vagy matematikai témával foglalkozó diákok, kutatók, tanárok jelentkezhettek.

Arra, hogy a kutatók hatékonyan és mindenki számára jól érthető módon mutassák be tudományos eredményeiket, világszerte nő az igény. Az ő sikereik inspirálják a jövő generációit, egyúttal fogékonyabbá teszik a nagyközönséget az összetett kérdések iránt.

A FameLab a világ egyik vezető tudománykommunikációs versenye, amelynek magyarországi fordulóját a British Council és a Magyar Tudományos Akadémia szervezi. Célja, hogy megtalálja a tudomány új arcait – azokat az embereket, akik a XXI. század közönsége számára inspirálóan és izgalmasan tudnak beszélni fontos témákról. Mert a tudomány mindenkit érint, csak sokszor nem vesszük észre. 

Az eseményt a nagyközönség számára élőben közvetítik. Erről többet itt olvashatnak.