Két háziorvos is koronavírusos lett Újbudán

HírKlikk 2020. március 28. 17:41 2020. márc. 28. 17:41

„Minden megbetegedett egészségügyi dolgozóért a kormányt terheli a felelősség, hiszen nem látta el őket védőfelszereléssel” – szögezte le László Imre, Újbuda polgármestere abban a Facebook posztban, amelyben beszámol arról, hogy két kerületi háziorvos is elkapta a koronavírus-fertőzést. A kerület  – bár ez a kormány felelőssége lenne – közbeszerzést indított maszkok vásárlására, s arra kéri a kormányt, ha már nem tesz eleget a saját kötelességének, az egészségügyi dolgozók védelmének, legalább engedje el a mások által behozott védőeszközök áfáját és vámját.

A napokban derült ki, hogy két háziorvos is elkapta a koronavírus-fertőzést a XI. kerületben – jelentette be online tájékoztatóján a Facebook-on László Imre. Egyikük Gazdagréten, a másik Őrmezőn dolgozik, ám mindketten jelenleg házi karanténban vannak. A helyzet súlyosságát jól illusztrálja, hogy az őrmezői háziorvos – két kollégájával közösen – tízezer ember ellátásáért felel. Ám most mind a három orvos kiesett: egyikük hatvan év feletti, a másik transzplantáción átesett ember, a harmadik pedig elkapta a koronavírust.

„Mindez a kormány hanyagságára utal” – szögezte le László Imre. Hiszen a háziorvosok és a rendelőintézeti orvosok jobb esetben alkalmatlan, rosszabb esetben még olyan maszkokat sem kaptak, pedig védőeszközzel történő ellátásuk a kormány feladata és felelőssége. Az is a kormány felelőssége lesz, ha nem lesz orvos, aki ellátja  betegeket, s az is, ha az orvosok továbbadják  fertőzést.

Ezt elkerülendő, kellett volna már egy hónapja a kormánynak megoldani a védőeszköz kérdését, amit azonban máig nem tett meg. „Hiába mutogatnak különböző nagyságú repülőgépeket, amelyek állítólag maszkokkal vannak tele, az orvosainknál mind a mai napig nincsenek ilyen védőfelszerelések” – szögezte le a DK-s polgármester. Ennek már most súlyos következményei vannak, és lesznek is – tette hozzá.

László Imre kétségbeesett, átgondolatlan, kapkodó lépésnek mondta az intézkedést, hogy kettéválasztották a légzőszervi, illetve egyéb panaszokkal jelentkező betegek vizsgálatát.  Kínai tapasztalat ugyanis, hogy sok koronavírussal megfertőződött betegnél a hasi tájak fájdalmával kezdődnek a tünetek.

„Nem a háziorvosok, nem az önkormányzat és nem is a lelkes civilek feladata, hanem a magyar kormányé a háziorvosok és a rendelőintézeti dolgozók ellátása védőfelszereléssel, s bármit is állítanak, ezt elmulasztották megtenni” – húzta alá László Imre, bejelentve, hogy Újbuda önkormányzata – bár nem feladta – nagyszabású maszkbeszerzést indított el. Ugyanis felelősségének érzi a frontvonalban dolgozók segítését. A maszkokat az újbudai egészségügyi intézményekben dolgozók, valamint a gyerekekkel és idősekkel foglalkozók körében osztják majd ki. „Csak annyit kérünk a kormánytól, hogy legalább a maszkok áfáját és vámkezelés költségét engedjék el, s ne akarjanak azon pénzt keresni, hogy mások végzik el helyettük a feladatokat” – zárta szavait László Imre.