Kettészakad a Balaton

HírKlikk 2019. augusztus 21. 05:00 2019. aug. 21. 05:00

A közvetlen Balaton-parti településeknek kiosztott uniós források több mint kétharmadát (27,1 milliárd forintot) az északi parti települések nyerték el, azaz alig egyharmada (12,1 milliárd forintot) jutott eddig a déli partiaknak - derül ki a Portfolio vizsgálatából.

Ahogy a cikket szemléző Napi.hu írja, a Portfolionál megnézték, hogy a 2014-2020-as ciklusban a térségben elosztott EU-pénzek (körülbelül 280 milliárd forint) pontosan milyen célokra is megy el. Összesen 251 projektet azonosítottak, amelyek közvetlenül Balaton-parti településeken valósulnak meg. Mind a projektek számában, mind a projektek összértékében igencsak felülkerekedett az északi part.

Teljesen megfordul azonban a kép, ha a part közelében zajló nagy EU-s közlekedésfejlesztéseket is bevesszük a képbe: így ugyanis már az összesen kiosztott 280 milliárdnak a négyötöde (224,5 milliárd forint) ömlik a déli partra és csak egyötöde (55,6 milliárd) az északira.

A 7 közlekedési nagyprojekt közül messze a legnagyobb a "R67 Kaposvár és az M7 közötti szakasz (érintett települések elkerülését is megvalósító) fejlesztése" című projekt, amelynek szerződésben rögzített támogatási összege 96,1 milliárd forint és várhatóan 2021 őszére készül el.

Közel ilyen hatalmas fejlesztés a "Székesfehérvár - Keszthely vasútvonal rekonstrukciója I. ütem 2. szakasz, Szántód-Kőröshegy - Balatonszentgyörgy vonalszakasz rekonstrukciója" című projekt, hiszen erre a szerződés szerint 89,2 milliárd forintnyi támogatás jár.

Ha a közlekedésfejlesztést leszámítjuk, a Balaton-parti települések uniós projektjeinek összértékét nézve messze Balatonfüred vezet 9 milliárd forint feletti projektértékkel, majd Keszthely következik bő 5 milliárddal, a harmadik helyen pedig Badacsonytomaj látható közel 4 milliárddal. Siófok viszont a negyedik helyre szorult, valamivel 3 milliárd forint feletti projektértékkel. Beszédes továbbá, hogy a top 10 településből 7 az északi parton található.

Az elnyert támogatások balatoni rangsorát is Balatonfüred vezeti, hiszen a 244 projektből képzett top 10-es fejlesztési rangsorban négy is itt kerül megvalósításra.

Forrás: Napi.hu