Kezdeményezik a Fidesz kizárását a Néppártból

HírKlikk 2019. február 22. 17:31 2019. feb. 22. 17:31

A Politico arról ír, hogy a szokásosnál nagyobb felháborodást keltett a magyar kormány új plakátkampánya a az Európai Néppártban (EPP). A néppárti Európai Bizottság-elnököt, Jean-Claude Junckert és Soros Györgyöt szerepeltető kampánytermékek sok befolyásos konzervatív politikusnál is kiverték a biztosítékot.

A lap szerint a CDU-nak most tényleg elege lett, és ennek nyilvánosan hangot is adott, a Fidesz tagságának régebbi ellenzői pedig megpróbálják kihasználni a lehetőséget. „A rakéta kilövőállásban van” - mondta egy névtelenséget kérő forrás. A döntést azonban Joseph Daul náppárti elnöknek kell meghoznia.

A HVG arról számolt be, hogy a svéd Mérsékelt Párt vezetője, Ulf Kristersson és a kereszténydemokrata párt is az Orbán Viktor miniszterelnök vezette Fidesz távozását sürgeti az EPP-ből. A kormányzati plakátkampány mellett a két párt a Magyarországgal szembeni jogállamisági eljárást is indoklásul hozta fel követelése alátámasztásához.

"Úgy véljük, hogy a Fidesz már nem tartozik az Európai Néppárthoz, és ki kell zárni" 

– idézte a Kereszténydemokraták honlapja Peter Kullgren pártelnököt.

 A Fidesz kizárásról szóló javaslat megszavazásához legalább a pártcsalád hét tagjának szavazatára van szükség legalább öt országból.

Forrás: Hírklikk