Kiberszakértő: az ellenzékiek megfigyelése kivédhetetlen és megszokott

HírKlikk 2021. július 21. 05:00 2021. júl. 21. 05:00

A titkosszolgálatok politikai ellenfeleik megfigyelésére egyre profibb eszközöket dolgoznak ki, ellenük pedig szinte képtelenség védekezni – ez a kiberbiztonsági szakemberek egybehangzó véleménye a Pegasus-botránnyal kapcsolatban.

Az izraeli NSO legfőbb újítása, hogy a célpontnak egy e-mailt vagy weblapot sem kell megnyitnia ahhoz, hogy a telefonján telepítődjön a kémprogram. A szoftver olyan réseket képes megtalálni, amikről még a gyártó sem tud – magyarázta az Amnesty International programvezetője, Demeter Áron. „Egy telefonszám elég, és ezáltal az egész telefon tartalma elérhetővé válik."

Ez egy fegyver

A kémprogram nem egy automatikusan terjedő vírus. A lehallgatást végzőnek a legtöbb esetben kemény munkával, egyesével kell feltörnie a célszemélyek telefonját – erről már egy kiberbiztonsági szakember beszélt az Euronewsnak. Péter-Kovács Zoltán szerint az is beszédes, hogy a Pegasust gyártó NSO-nál főleg korábbi izraeli hírszerzők dolgoznak és nem ez az első alkalom, hogy Magyarország hasonló kémszoftvert vásárol.

Bár a szakértő nem hisz abban, hogy létezik száz százalékos védelem, azért adott néhány tanácsot a védekezéshez:

  • az operációs rendszer gyakori frissítése;
  • kevesebb applikáció letöltése és azok rendszeres frissítése;
  • a kémszoftvereket kiszűrő programok használata;
  • gyakori telefoncsere vagy teljes szerviz.

Péter-Szabó viszont senkibe sem szeretne hamis biztonságérzetet táplálni, ezért elmondta: ha lesznek is programok, amelyek kiszűrik a Pegasust, az izraeliek hamar elő fognak állni egy új fejlesztéssel, amely ismét láthatatlanul tevékenykedhet. „Nyugodtan mondhatjuk, hogy ez egy kiberfegyver. Eladni és kivinni az országból is úgy lehet, mint a fegyvereket."

Nincs hová fordulni

Az áldozatok jogorvoslatra sem számíthatnak – írja az Euronews. A titkos megfigyelés törvényi feltételei ugyanis Magyarországon rendkívül elnagyoltak. A belügyminiszter öt éve maga ismerte be, hogy hazánkban bárkit le lehet hallgatni. A Társaság a Szabadságjogokért szakmai igazgatója, Szabó Máté Dániel egy blogbejegyzésben ezt úgy fogalmazta meg, „A magyar jogrendszer sajátossága, hogy a jogsértő titkos megfigyelés is történhet teljesen törvényesen."

Azt, hogy egy megfigyelés törvényes volt-e, kizárólag egy ember döntheti el Magyarországon, az igazságügyi miniszter. Varga Judit azonban szemmel láthatólag nem szeretne érdemben foglalkozni a Pegasus-botránnyal. Nemrég újságírói kérdésre azt válaszolta, „Ne legyünk nevetségesek, ilyen eszközökre minden országnak szüksége van! Az egy illúzió, ha ebből bárkik bármilyen ügyet próbálnak csinálni."

Ez azt is jelenti, hogy a magyar kormány egyelőre nem keresi a felelősöket.

Forrás: Euronews