Kibertámadás miatt omolhatott össze a rendszer – írja a Der Spiegel

HírKlikk 2021. szeptember 20. 19:50 2021. szept. 20. 19:50

Az ellenzék előválasztási rendszerének összeomlásáról számos külföldi sajtóorgánum is beszámolt, de egyelőre mind hírügynökségi jelentések – többnyire a francia AFP – alapján, tényszerűen és röviden. Magyarországon a balszéltől a jobbig hat ellenzéki párt keres közös jelölteket Orbán Viktor miniszterelnök ellen, de összeomlott a rendszer, feltehetően kibertámadás következtében – írta a Der Spiegel online kiadása.

Az előválasztáson hat ellenzéki párt keres közös jelölteket a 106 választókerületben: a cél az, hogy a tavasszal esedékes választáson leváltsák Orbán Viktort és 2010 óta kormányzó Fidesz pártját. A Der Spiegel cikke idézi Csárdi Antalt, aki elmondta, „Az ellenzék csak akkor tud versenyre kelni a Fidesszel, ha közös tömbként lép fel, ezt kemény leckékből tanultuk meg, és a mostani első ilyen előválasztás olyan újítás, amit ránk kényszerítettek”.

Az ellenzék először 2019-ben szervezett előválasztást, és ennek nyomán a Fidesz elvesztett jó néhány nagyvárost. Az ellenzék vezetői szerint alighanem ez váltott ki félelmet „a hatalom köreiben”.

A feltételezett támadásért Orbánt és a Fideszt tették felelőssé. Karácsony Gergely azt is elmondta a Magyar Hangnak, hogy a szabálytalanságok egy része kínai IP-címekről érkezett. A választási bizottság szerint a szavazás kezdetén tömegesen adtak le ismeretlen eredetű szavazatokat, és ettől omlott össze a rendszert. Ezért megszakították a szavazást.

A jelentések szerint Karácsony Gergelyt tekintik Orbán lehetséges kihívójának, de esélyes jelöltnek számít Jakab Péter, a Jobbik elnöke és Dobrev Klára, az Európai Parlament szocialista alelnöke is. Ha ezúttal nem lesz egyértelmű eredmény, október 4. és 10. között további fordulót tartanak. „Az ellenzéki pártok számítása bejöhet, mert a legtöbb választó számára jövőre csak az a kérdés, hogy Orbánnak mennie kell-e, vagy sem” idézte tudósítás Mikecz Dánielt, a Republikon Intézet vezető kutatóját.

Forrás: Hírklikk