Kiderült a titok: így számolták ki a 400 ezres magyar átlagbért

HírKlikk 2020. augusztus 4. 05:45 2020. aug. 4. 05:45

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint 409 ezer 800 forint a bruttó magyar átlagkereset, a kedvezmények nélkül számolt nettó bér pedig 259 ezer 300. Tényleg ennyit keresnek a magyarok? – tette fel a kérdést a Blikk Török Zoltán közgazdásznak.

– Ez egy statisztikai átlag, ami nem feltétlenül tükrözi a valóságot – mondta a lapnak a szakember. – Sok más országban nem is alkalmazzák ezt a számítási módot, mert félrevezető lehet, hogy egybe veszik a nagyon magas keresetűeket az átlagemberekével és nagyon keveset kereső tömegek bérével, ebből számítanak átlagot. Sokkal tisztább lenne, ha nagyobb bontásban közölnék az adatokat. Például ennyi és ennyi közti összeget keres havonta ennyi munkavállaló.

Hozzátette: a mostani adatokban nincs benne azoké, akik öt főnél kevesebbet foglalkoztató cégnél dolgoznak, és a részmunkaidősek, illetve a közmunkások sem. Angliában, Amerikában, Dél-Amerikában a miénknél sokkal nagyobb a legjobban és legrosszabbul keresők közötti különbség. De ott más módszerekkel számolnak a statisztikusok.

Forrás: Blikk