Kína lemaradhat az olimpiáról

HírKlikk 2020. február 13. 08:18 2020. feb. 13. 08:18

A fertőzésveszély és a doppingellenőrzések akadozása miatt, veszélybe kerülhet a kínai sportolók szereplése az olimpián.

A Pesti Hírlap szerdai számában megjelent interjúban Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport elnöke beszélt arról, hogy bizonytalan lehet a kínai sportolók szereplése a 2020-as tokiói nyári játékokon.

A gondokat a koronavírus okozza, de nem csupán azért, mert a fertőzésveszély miatt nem érkezhetnek majd meg a szigetországba a kínai sportolók, hanem azért is, mert a járvány miatt nem tud hatékonyan működni a doppingellenőrzés sem Kínában.

„Sem a NOB, sem a WADA nem kap pontosabb információkat, mint például a WHO. És ez a sportolókat tekintve, igen nagy baj. Persze a korábbiakhoz képest, már az is dicséretes a kínaiak részéről, hogy egyáltalán megpróbálták izolálni a vírust, és karantént állítottak fel. Ugyanakkor ennek megvan a hátulütője, hiszen jelenleg senki sem tudja, mi zajlik Kínában, és az aztán nem véletlenül rökönyített meg mindannyiunkat, hogy nemrég a kínaiak bejelentették, hónapokon keresztül nem ellenőrzik a sportolóikat, mert a Kínai Doppingellenes Szervezet (CHINADA) doppingellenőrei sem tudnak az országon belül közlekedni. Na, ez azért igencsak elgondolkodtató, és egészen biztos vagyok abban, ha ismét megnyílnak a határok, és biztonságos lesz az országba való beutazás, megnövelt számú ellenőrzést kell majd a sportolókon végezni” – mondta el a lapnak Tiszeker.

A magyar fődoppingellenőr szerint, a „a WADA is felkapta a fejét a sportolók ellenőrzésének felfüggesztésére, és bizony felmerült, hogy az ellenőrizetlenség, a fertőzésveszély miatt, a kínai sportolók ne indulhassanak Tokióban. De hangsúlyozom, ennek a végleges eldöntéséhez is korán van még. Kína az egyik legerősebb sportnemzet, így az esetleges távolmaradásukról szóló döntést nem egyedül a NOB fogja meghozni, hanem vélhetően minden egészségüggyel kapcsolatos szervezet és szakértő véleményét ki fogják majd kérni”.

Tiszeker Ágnes úgy véli, az elvi esély arra is megvan, hogy a koronavírus miatt, az olimpia időpontját megváltoztassák.