Kínossá válhatott Orbán számára a kapcsolata Bannonnal

HírKlikk 2020. augusztus 26. 19:45 2020. aug. 26. 19:45

„Ami azt illeti, Bannon jól becsapta Orbán Viktor ’elszigetelt kormányát’, amikor 2018 májusában hősnek kijáró fogadtatásban részesítették Budapesten” – olvasható a Hungarian Free Press Steve Bannonnal foglalkozó írásában, amit Trump korábbi fő stratégájának őrizetbe vétele kapcsán jelentetett meg. Az írást olyan képekkel illusztrálták, amelyeken Bannon a Parlamentben Orbán Viktorral és másokkal, illetve Schmidt Máriával, és egy továbbin Szijjártó Péterrel látható.

Őrizetbe vették Steve Bannont, Orbán Viktor tanácsadóját, a Fehér Ház volt fő stratégáját. Bannon és három társa ellen azt a vádat emelték, hogy egy „Építjük a falat” című kampány kapcsán, csalást követtek el az adományozókkal szemben. A kampányban több mint 25 millió dollárt gyűjtöttek össze az Egyesült Államok déli határán építendő falra, és fennáll a gyanú, hogy több százezer dollárt nem a megjelölt célra fordítottak – áll a Hungarian Free Press cikkében.

Trump elnök két éve elbocsátotta a Fehér Házból Bannont azzal az indoklással, hogy „idejét azzal töltötte, hogy hamis információkat szivárogtatott a médiának, hogy sokkal fontosabb embernek láttassa magát, mint amilyen...Úgy tesz, mintha befolyása lenne, hogy becsapjon néhány embert, akinek fogalma sincs a dolgokról”. A cikke szerint „ami azt illeti, Bannon jól becsapta Orbán Viktor ’elszigetelt kormányát’, amikor 2018 májusában hősnek kijáró fogadtatásban részesítették Budapesten”. A fő házigazda Schmidt Mária történész volt, aki fogadást is szervezett az amerikai vendég ünneplésére. Bannon az amerikai külpolitika fő alakítójaként, Trump elnök bizalmasaként, és Közép-Európa nagy szakértőjeként állította be magát. Közben ismertek voltak rasszista és antiszemita nézetei, amint az elnök tanácsadójával és rokonával, Jared Kushnerrel fennálló konfliktusa is nyílt titok volt.

Bannon be is jelentette, hogy szorosan együtt szándékozik működni a magyar miniszterelnökkel, és azt mondta, „Sok időt fogunk tölteni Magyarországon”. Azt is tudatta, hogy többször találkozott Orbán belső munkatársaival, és tanácsokkal látta el őket. Kijelentette: az Obama-kormányzat és a külügyminisztérium teljesen kizárta Orbánt, de Trump elnök nagyon szoros figyelemmel követte. A szerző szerint, semmiféle bizonyítás nincs arra, hogy Trump bármilyen figyelmet fordított volna Orbánra, mi több, nem lenne meglepő, ha Trump azt sem tudná, hogy hol van Magyarország.

„Orbánt a tanácsadói meggyőzték arról, hogy fontos tényező a világpolitikában, és Bannon ügyesen játszott Orbán hiúságával” – áll a cikkben, amely szerint Gulyás Gergely, a miniszterelnöki hivatal vezetője is dicsérte Bannont, akit fogadott a magyar külügyminiszter is. „Meglepetéssel láttam, hogy Bannon még Szapáry György neves belga-magyar közgazdászt, Magyarország volt washingtoni nagykövetét is be tudta csapni.”

Bannon őrizetbe vételét politikai bérgyilkosságnak nevezte, de azt mondta nem adja meg magát, mindenki tudja, hogy szeret harcolni. A szerző szerint, nemigen valószínű, hogy Bannon egyhamar újra felkeresné budapesti barátait, mert a vádban szereplő bűncselekmények mindegyikére 20 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

A cikkhez mellékelték Bannon Budapesten mondott beszédének videofelvételét is.

Forrás: Hírklikk