Kínozzák a menekülteket a magyar határon

HírKlikk 2018. augusztus 22. 15:48 2018. aug. 22. 15:48

Immáron a nyolcadik menedékkérő embert akarja a magyar hatóság kiéheztetni a tranzitzónában, írta kedd esti Facebook-posztjában a Magyar Helsinki Bizottság.

A jogvédő szervezet szerint a fiatal afgán nő hosszú menekülése során elképzelhetetlen borzalmakat élt át, szenvedéstörténete ószövetségi időket idéz. Mostani határozata alapján a magyar hatóság mégis azt mondta ki, hogy nemhogy védelemre, de még két zsömlére sem érdemes.

"A Helsinki Bizottság nem hagyja ezt annyiban. Haladéktalanul a strasbourgi bírósághoz fordulunk. A korábbi hét megkínzott, kiéheztetett ügyfelünknél már felszólította a bíróság a magyar államot, hogy adjon enni nekik. Most sem számítunk másra.

Tudja ezt a hatóság is, de minden emberi érzést sutba vágva inkább aljas politikai megrendelést szolgál ki. És arra is ügyel, hogy a strasbourgi bíróság ma már ne segíthessen ügyfelünknek" – fogalmaztak.ű

Mint írták, éppen 50 éve, hogy 1968-ban a magyar honvédség is részt vett Csehszlovákia lerohanásában. Háborúban életveszélyes kockázat a katonának parancsot megtagadni. Ma nincsen háború, és az állam hivatalnokai különben sem katonák.

Az éheztetés kínzás. A közszolga pedig köteles megtagadni felettese utasítását, ha más személy életét, testi épségét vagy egészségét közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné. Törvény írja elő ezt is

– zárták a bejegyzést.