Kis lépés Merkelnek, nagy lépés Orbánnak

HírKlikk 2019. augusztus 21. 09:26 2019. aug. 21. 09:26

Az egyaránt Keleten született Angela Merkel és Orbán Viktor együtt ünnepelték a szocializmus végét, de anélkül, hogy közszemlére rakták volna ki nézeteltéréseiket. Az ilyen megemlékezések nagy előnye, hogy alkalmat nyújtanak az aktuális politikai mondandó kifejtésére és a szombati találkozó pontosan ezt igazolta - írja a Népszava szemlézte cikkében a Le Monde.

A francia lap szerint lehetett volna belőle csörte is, mert a terep alkalmas volt rá. Nehéz olyan témát találni, amelynek kapcsán jobban eltér a két kormányfő véleménye, mint éppen a határok ügye. A német menekültpolitika megmérgezte a kétoldalú kapcsolatokat, megosztotta az EPP-t és jelképezte, milyen törésvonalak vannak Európában az alapvető értékek kapcsán. A két politikus láthatólag túl akart lépni ezen az állapoton, ez azonban nem jelenti azt, hogy eltemették minden ellentétüket.

Már a soproni evangélikus templomban úgy tűnt, hogy a vendég a házigazdának címezi szavait, amikor pl. arról beszélt, hogy az emberarcú Európa érdekében milyen fontos a szolidaritás, a szabadság és a béke. De a Városházán viszont az látszott, hogy mindketten azt kívánják hangsúlyozni, ami összeköti őket. Ám a zárt tekintetek és a meglehetősen mechanikus gesztusok egyértelműen jelezték, hogy nem egészen jutottak túl az utóbbi évek vitáin. Mindazonáltal a kancellár 5 év óta először látogatott el Magyarországra és ez azért mutatja, hogy zajlik a kapcsolatok normalizálódása. Kis lépésekben.

Forrás: Népszava