Kis magyar terrorista

HírKlikk 2023. október 31. 17:45 2023. okt. 31. 17:45

Te sötétben bujkáló kis magyar terrorista, reszkess!

Valaki négy, speciális fejjel ellátott szeget helyezett el az autókijárat előtt némi földdel álcázva. Ezek a szegek alkalmasak arra, hogy a gépkocsi kerekének mozgásától felemelkedve, átszúrják a gumiköpenyt és belefúródjanak a futófelületbe. Ha nem következik be azonnali durrdefekt (ami még a szerencsésebb változat), akkor néhány kilométernyi út után az átfúródott gumiabroncs leereszt. Ebben az esetben a vezető vagy meg tud állni, vagy… És itt a rosszabbnál rosszabb alternatívákat sorolhatnánk a kocsiban ülők sérülésétől – ne adj Isten! –, halálától egy másik kocsival való súlyos karambolig.

Fenti esetünkben a veszélyeztetett fél, akinek a kapuja elé helyezte a merénylő a veszélyes szögeket, egy újságíró volt. A kolléga nemigen szokta visszafogni magát, ha a kormány okot ad a bírálatra. És ad! Talán ezt a – manapság ellenzékinek nevezett, de valójában demokratikus kritikai magatartást – kívánta sajátos módon büntetni a szeges ember.

Persze a terrorista törpeakciónak lehetett más oka is a rossz szomszédságtól kezdve egy régi perig, haragig vagy éppen a rasszizmusig. Bár ez utóbbi kétséges. A szerkesztő úr ugyanúgy tősgyökeres magyar ember, sváb, tót, román és zsidó ősökkel, mint annyi honfitársunk és nemzeti nagy költőnk.

No, de nem tréfálkozom, mert ez a történet egyáltalán nem vicces. Valószínű, a tettes számára sem lehet vicces, hiszen annyi kamera van a házakon meg az utcákban, hogy bárki tette oda a szeget, nem kell majd lefizetni Sherlock Holmest, hogy megtalálja. A mesterséges intelligencia olcsóbb és hatékonyabb. A kamerákon az adott rövid időintervallumban látható személyek és a speciális szeget vásárlók, illetve azokat használók párosításával bizonyára lebuktatható kis hazai terroristánk, aki a rosszabbik esetben éveket a rács mögött tölthet négy szeg és egy primitív akció miatt. Kevésbé rossz esetben csak elkapják néhányan egy sötét utcasarkon, és rábeszélik, hogy ne kezdeményezzen efféle merényleteket, mert nem Hamász, hanem humusz lesz belőle. (Pardon! Nem tudok a szóviccekről leszokni. Pláne, ha adekvát!)

Nógrádi Gábor